Vasile Cipcigan, Ciprian Patrascu si Eugen Olariu au cucerit varful Aconcagua de 6962 de metri GALERIE FOTO


Proiectul clujean "Sapte pasi pe acoperisul Lumii" a atins cel mai inalt varf al celor doua Americi, Aconcagua (6962m).

Vasile Cipcigan, membru al Salvamont Cluj, Ciprian Patrascu, fost broker, alaturi de fotoreporterul clujean, Eugen Olariu, au reusit sa urce pe cel mai inalt munte al Americii de Sud, Aconcagua (6962m) in doar cinci zile.


"Ne presa foarte tare vremea. Noi voiam sa facem ascensiunea in 15-10 zile, dar am reusit in 5 zile, si din cauza vremii. Am luat decizia sa fortam putin nota, sa urma mai repede decat ne-am propus. Ascensiunea spre varf a durat 9 ore la urcat si aproximativ 5 ore la coborare. A fost cea mai grea zi din expeditie, deoarece vantul era de 40km/ora. Dificultatea a fost data de altitidine si de vreme, care ne-a infuentat foarte, foarte mult. Am plecat toti 3, dar Eugen a ramas in urma din cauza ca si-a luat tot echipamentul foto, care era foarte greu si a reusit sa urce pana la 6.700 de metri", a povestit Vasile Cipcigan.


Cei trei sustin ca pentru a ajunge pe varf trebuie sa te antrenezi si sa practici alpinismul cu grija. "Sa faci Aconcagua inseamna sa te antrenezi ca un animal", l-a citat Cipcigan pe unul dintre medicii de la baza din tabara. 

"Noi si rusii am fost singurii care am dus steagul tarii pa varf. Nu l-am lasat acolo pentru ca nu este voie, insa acest gest a insemnat mult. Atunci m-am simtit pentru prima data patriot", a spus Ciprian Patrascu.

 

Cei trei alpinisti au mai spus ca unul dintre momentele grele a fost la inceputul aventurii. "Expeditia a inceput cu zile dificile pentru ca apropierea de baza a fost cam de 11 ore prin desert, fara apa la 35-40 de grade", a mai precizat Vasile Cipcigan.

 

Suma de care acestia au dispus a fost de 60% din sponsorizari, iar 40%, finantare din buzunarul fiecaruia. 


Pentru viitor, cei trei si-au propus sa urce pe varful Kilimanjaro in luna septembrie a acestui an, iar in 2014 vor sa cucereasca varful Everest. 

 

Articol de Anca Baciu

FOTO: Eugen Olariu

Comentarii Facebook