Urșii omoară vaci la Măguri Răcătău! UPDATE: Autoritățile s-au sesizat numai după un articol în presă - FOTO

 

Urșii au omorât 3 vaci în ultimele două săptămâni pe raza comunei Măguri Răcătău.

 

Oamenii susțin că au reclamat acest lucru la autorități, dar că nu s-a întâmplat nimic până acum. ”Ne temem și pentru viața noastră, dar avem pagubă mare și cu animalele. Am reclamat cele întâmplate, dar nimeni nu face nimic pentru a investiga cele întâmplate”, ne-a spus un localnic din Măguri Răcătău, care ne-a trimis și fotografiile.

 

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare (ITRSV) Cluj-Napoca este instituția care ar trebui să se ocupe de acest caz. Directorul ITRSV Cluj, Istarte Ștețco, a declarat că ”a fost o sesizare și trebuia să se facă o comisie și să procedeze pentru rezolvarea cazului. Primarul trebuie să convoace comisia. Am primit o înștiințare prin poștă lunea aceasta”.

 

După câteva minute, directorul ITRSV Cluj a revenit și a precizat că făcea referire la un caz de la Bistrița. ”Despre cazul de la Măguri Răcătău nu am primit nicio informare de la Primărie. Dacă este pagubă mergem, dar aici este posibil să nu fi fost pagubă și de aceea nu am fost chemați”, a spus Ștețco.

 

Primarul din Măgură Răcătău, Petru Prigoană, susține că a sesizat ITRSV Cluj. Am avut mai multe evenimente. Am făcut certificatele de necropsie şi am trimis procesele verbale la ITRSV, dar am primit răspunsuri că animalele au fost atacate în fonduri forestiere, nepăzite şi legea prevede că pentru astfel de situaţii nu vor fi acordate despăgubiri. Dacă animalele s-ar afla în fond forestier trebuie să fie păzite”, a spus primarul din Măguri Răcătău, Petru Prigoană. 

 

Edilul a precizat că ultimul animal a fost omorât zilele trecute. ”Pentru acest caz sesizăm din nou ITRSV. La animalele dinainte ucise a fost un urs mascul”, a mai spus Prigoană.

 

Localnicii s-au săturat să aștepte reacția autorităților și au trimis fotografii redacției Știri de Cluj.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE (joi, 23 mai)

 

Am adresa Primăriei prin care nu convoacă nimic. Ne spun să facem demersurile legale. Nu au cerut niciodată să se facă un proces verbal pentru a stabili în sarcina cui revine paguba. 


În 14 mai am primit cererea prin care ne spun cei de la Primăria din Măguri Răcătău că ultimul eveniment a avul loc în 3 mai. Până în 14 mai a fost plan de recoltă și se putea împușca ursul. E posibil să nu se fi întâmplat nimic de fapt și să fi fost un altfel de caz. Am mai găsit cazuri când localinicii își omorau animalele”, a declarat Istrate Ștețco.

 

Primăria în termen de 24 de ore de la depunerea sesizării de către persoana păgubită trebuie să ceară constituirea comisiei care să analizeze acest caz, dar această sesizare nu s-a făcut”, a precizat joi Istrate Ștețco.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE (joi, ora 17.00)

 

Primarul din Măgur Răcătău, Petru Prigoană, a declarat că reprezentanții ITRSV s-au sesizat ”ajutați și de presă” și au constituit rapid comisia care să analizeze situația din comuna de munte. ”Vor veni de urgență vineri, 24 mai. Vă mulțumesc pentru intervenție. Au constituit deja comisia care să analizeze situația și vor vedea ce se poate face cu ursul care atacă vacile”, a spus Petru Prigoană.

Comentarii Facebook