UPDATE Reacția CTP Cluj: Nu a luat foc niciun autobuz - FOTO

 

CTP Cluj susține că niciun autobuz nu a luat foc în oraș în cursul zilei de vineri, 19 mai. 

 

Incidentul a fost semnalat pe IndieFrame.com și preluat de Știri de Cluj fără o atentă documentare. În realitate este vorba despre o fotografie mai veche, de la un incendiu care a fost semnalat în 26 aprilie. 

 

Conducerea Companiei de Transport Public Cluj-Napoca anunță că nu a fost înregistrat niciun astfel de incident vineri seară la niciun mijloc de transport în comun al companiei.

 

Compania de Transport Public Cluj Napoca (CTP) își exprimă  indignarea față  de articolul denigrator care compromite imaginea unităţii şi distruge  încrederea călătorilor în siguranța transportului public de persoane.

 

O parte din presa clujeană s-a grăbit să publice, fără o minimă verificare, ”știrea bombă” că încă un autobuz al CTP a luat foc și că ”a ars, ca o torță”, pe o stradă din oraș, deși un asemenea eveniment nu a avut loc. 

 

Pentru a-şi susţine vizual ”ştirea”, onorabilele publicaţii au ales să plătească 5 dolari pentru falsa fotografie cu “autobuzul în flăcări”, deşi ar fi putut opta să cheltuie câţiva cenţi pe un apel telefonic de verificare la CTP. Astfel distinşii jurnalişti s-ar fi putut scuti de ridicolul situaţiei.

 

Solicităm acestor publicații să publice în același loc și pe aceeași durată de timp, comunicatul nostru, alături de cuvenitele scuze față de cetățenii care au fost dezinformați.

 

CTP vă asigură, stimați călători și clienți, de profesionalismul personalului nostru tehnic, de calitatea parcului auto și de responsabilitatea cu care acționează pentru confortul și SIGURANȚA DUMNEAVOSTRĂ”, precizează CTP Cluj.

---------------

UPDATE

 

IndieFrame susține că nu își asumă responsabilitatea pentru fotografiile postate de utilizatori:

 

Fotografia incarcata de user prin intermediul aplicatiei IndieFrame are data inregistrata pe 19 mai 2017, ora 22:06 si geolocatia activa la Strada Ploiești 8 Cluj-Napoca 400000 / Platforma digitala IndieFrame nu are rolul de a verifica / chestiona veridicitatea sursei de UGC - acest rol avandu-l jurnalistii si echipele redactionale de stiri, care au datoria de a verifica mai multe surse decat marturia / descrierea utilizatorilor si de a folosi materialul de stiri (foto + descriere) dupa ce au verificat in prealabil si alte surse oficiale (ex. Politie, Ambulanta, CTP, autoritati locale, etc.)

 

IndieFrame este o platforma de UGC din Danemarca, cu peste 30K useri din Romania. Informatiile obtinute de media prin intermediul platformei ofera detalii cu privire la geolocatie, data exacta si materiale foto-video unice / originale (verificabile prin Google Images & Videos) IndieFrame nu dispune de o echipa redactionala in Romania.

 

In procesul de democratizare a stirilor - oferind utilizatorilor ocazia de a fi creatori de continut si de a fi platiti pentru materialele foto&video pe care le produc - IndieFrame nu are intentia de a promova 'stirile false', dar are nevoie de sprijinul media pentru a reusi acest lucru. In acest sens, asteptarile noastre sunt ca jurnalistii sa devina 'curatori' ai informatiilor furnizate de cetateni si sa prezinte faptele verificate prin mijloace jurnalistice”, precizează Ioan Pupila, prezentant Indieframe.

 

Cei de la Indieframe susțin că nicio publicație locală nu a plătit cei 5 dolari pentru a prelua fotografia.