Unul din zece pensionari clujeni are pensie de invaliditate

In Cluj sunt inregistrati 19.900 de pensionari de boala, cifra considerata normala de conducerea Casei Judetene de Pensii. Ministrul Muncii a cerut verificarea acestor pensii si crede ca, la nivel national, 30% dintre acestea sunt acordate pe nedrept.

 

Potrivit statisticilor Casei Judetene de Pensii (CJP) Cluj, din cei 181.000 de pensionari, 19.900 au fost pensionati pe caz de boala, ceea ce reprezinta 10,96 la suta. Numarul nu este mare comparativ cu cel inregistrat la inceputul anului 2009, cand in evidente erau 19.300 de pensionari de invaliditate.

 

"Este o cifra normala, cred eu, raportata la numarul total al pensionarilor din judet si la faptul ca Dejul, Turda, dar chiar si Clujul au fost orase industriale si e firesc ca oamenii sa aiba mai multe boli. Nu mi se pare o cifra exagerata", a declarat Adriana Antoci, directorul CJP Cluj.

 

Ea spune ca in ultima perioada s-au facut controale doar in ceea ce priveste legalitatea aprobarii dosarelor de catre CJP, nu si in legatura cu rezultatele expertizelor medicale pe baza carora se fac dosarele de pensionare. Controalele medicale care stabilesc dreptul la pensia de boala si gradul de invaliditate sunt facute de o Comisie de Expertiza, aflata in subordinea Casei de Pensii si a Institutului National de Recuperare a Capacitatii de Munca. Adriana Antoci admite ca este normal ca, periodic, aceste dosare sa fie reverificate, asa cum cere si ministrul Muncii Mihai Seitan.

 

El s-a sesizat dupa ce a descoperit ca in judetul Dambovita numarul pensiilor de invalididate a crescut cu 300.000 in doar 9 ani. "Daca faci o analiza , cum s-a intamplat in Dambovita, si o extrapolezi la nivelul intregii tari, circa 25-30% dintre acestia s-ar putea, fara sa avem un element legal, sa fie neindreptatiti sa intre in sistemul acesta", a declarat MIhai Seitan.

 

El a anuntat ca va propune reanalizarea dosarelor aprobate pana acum. "Stiu si eu si de la sat si de la oras. Mi-au spus oamenii. Stiu o persoana perfect sanatoasa care e si in carciuma si pe strada si la chefuri si are pensie de invaliditate, dar ar putea munci fara nici un fel de problema", a declarat si premierul Emil Boc. El a cerut reverificarea pensiilor de boala in urmatorii trei ani si a spus ca cei care sunt intradevar bolnavi vor fi sprijiniti in continuare, dar cei care primesc pe nedrept pensia vor fi trimisi la munca.

Comentarii Facebook