Un tablou a fost vândut recent cu aproape o jumătate de miliard de dolari


Tabloul Salvador Mundi, pictat în urmă cu cinci secole, a fost vândut la prețul de 450 de milioane de dolari, fiind cea mai mare sumă plătită în istoria licitațiilor pentru o operă de artă.

Reprezentându-l pe Iisus Hristos, lucrarea îi este atribuită lui Leonardo da Vinci, care ar fi pictat-o în jurul anului 1505, potrivit realitatea.net.

Doar 20 dintre picturile sale cunoscute și autentificate, printre care Mona Lisa și Cina cea de taină, s-au păstrat până în zilele noastre, Salvator Mundi fiind singura aflată într-o colecție privată.

Licitația, care a durat 19 minute, a fost organizată de casa Christie’s la New York.

 

Se presupune că Leonardo da Vinci a început lucrul la acastă pictură sub patronajul lui Louis XII al Franței, între anii 1506 - 1513. Tabloul a trecut apoi pe la mai mulți proprietari, iar, în 1900, a reapărut fiind cumpărat de colecționarul britanic, Francis Cook. Descendenții acestuia l-au vândut, în 1958, pentru suma de 45 de lire sterline. 

 

În 2005, tabloul a fost regăsit și restaurat, iar în 2013 a fost cumpărat de colecționarul rus Dmitry Rybolovlev pentru suma de 127,5 milioane de dolari. 

Comentarii Facebook