Un sfert din scolile clujene nu au autorizatie sanitara de functionare si risca sa fie inchise

 

Un sfert din scolile clujene nu indeplinesc conditiile pentru a obtine autorizatia sanitara de functionare. Acestea ar putea fi inchise si copiii mutati la alte unitati de invatamant, conforma declaratiilor facute de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Pana acum, circa 350 de scoli au primit autorizatie din parte inspectorilor sanitari, dar alte 150 au probleme mari, nu au apa potabila, nu sunt racordate la reteaua de canalizare sau sistemul de incalzire este rudimentar.

"Aproape 65% din scoli au autorizatie, cam tot acelasi procent ca si anul trecut. Sunt aceleasi primarii care nu investesc pentru restaurarea caldirilor, pentru introducerea apei potabile", a declarat Tunde Peter, inspector scolar general adjunct, citat de realitatea.net.

In cele 150 de scoli invata circa 9.400 de copii, iar jumatate urmeaza sa fie mutati la alte unitati prin comasare. Exista o problema majora: Inspectoratul Scolar Judetean Cluj are nevoie de 35 de microbuze pentru transportul elevilor.

"Se pot face si mai multe ture cu aceleasi microbuze, dar le este greu copiilor sa se trezeasca la 6.00 dimineata ca sa ajunga la 8.00 la scoala. Solutia ar fi mai multe microbuze sau masini cu locuri mai multe", a mai spus Tunde Peter.

 

In judetul Cluj sunt circa 510 unitati de invatamant, din care numai 350 indeplinesc conditiile pentru a obtine autorizatia sanitara de functionare, restul urmand sa fie inchise pentru ca pun in pericol viata elevilor.

 

Comentarii Facebook