Un nou bloc din Florești îi scoate pe locatari în stradă. Pot schimba canalele la TV, atât sunt de apropiate blocurile - FOTO

 

Locatarii de pe strada Muzeul Apei vor protesta în stradă față de noul bloc care se ridică pe o parcelă dintre imobile.

 

Autorizația de construcție a fost emisă în februarie 2016, iar terenul este împrejmuit. Din imagini se poate vedea că blocurile vor fi atât de apropiate încât oamenii vor putea schimba canalele la televizor dintr-un apartament în celălalt.

 

Redăm mai jos scrisoarea locatarilor.

 

Urbanismul deşănţat din Floreşti, ilustrat de o hiper-aglomerare de populaţie şi maşini, care au luat-o mult înaintea reţelisticii, infrastructurii şi a serviciilor, se perpetuează şi în 2016.

 

Peste 100 de familii de la ansamblurile de blocuri de pe strada Muzeul Apei numerele 22, 24, 26, 28, pe de o parte şi de la nr 14 pe de alta, protestează duminică, 10 aprilie, de la ora 18, în faţa ansamblurilor amintite, vizavi de ridicarea pe parcela care le desparte a unui bloc cu 3 niveluri, care ar urma să fie continuat în perspectiva apropiată cu alte 2 imobile. Noul edificiu va priva în mod direct 15-20 de apartamente din ansamblurile învecinate de de 60-80% din lumina soarelui de care beneficiau. După ridicarea celorlalte 2 blocuri creşte direct proporţional şi numărul apartamentelor afectate. Subliniem că în zonă nu există niciun loc public de joacă.

 

În loc să amenajeze parcuri de joacă între blocuri - primăria alege să autorizeze alte blocuri între blocurile deja existente, ignorând minimul confort de locuire al comunităţii direct învecinate formate din peste 200 de adulţi sute şi peste 50 de copii. Interesul comunităţi respective este pus mai prejos, se pare, decât ale unor investitori – fără a exista măcar o consultare prealabilă. Atât aceşti copii, din  vecinătatea direct afectată, cât şi toţi cei 200-300 de copii şi tineri până în 16 ani din micro-cartierul Plopilor-Muzeul Apei, cu peste 2.000 de locuitori, din Floreşti, nu se bucură de niciun loc de joacă public, singurele astfel de spaţii fiind nişte improvizaţii de foarte mici dimensiuni, pe spaţii private, amenajate în disperare de cauză de diverşi locatari.

 

Specialiştii pe care i-am contactat, avocat şi inginer topograf, au constatat mai multe neconcordanţe în documentaţia de autorizare, pe care am consultat-o joi la sediul Primăriei. Am sesizat aceste aspecte, vineri, la arhitectul-şef al judeţului Cluj şi la Prefectura Cluj şi pregătim sesizarea instanţelor competente. Deşi considerăm că inadvertenţele constatate de specialiştii noştri pot duce la anularea autorizaţiei emisă în 25 februarie 2016, noii proprietari au demarat joi procedurile prealabile construirii, împrejmuirea terenului şi tasarea unei conexiuni cu drumul public de pe care se face accesul. 

 

Primăria ne-a asigurat anterior, verbal, că doreşte să realizeze pe parcela dintre blocurile ai căror locatari suntem locuri de joacă, însă în realitate se întâmplă contrariul. Autorităţile au refuzat sistematic solicitările locatarilor zonei de a se deplasa la faţa locului pentru a constata concret aceste lipsuri şi a dovedi că doresc găsirea unor soluţii de creştere a calităţii vieţii locuitorilor din comuna pe care o administrează.

 

Totodată, atât vecinătatea direct afectată de construcţia/construcţiile de pe noua parcelă abundă deja de populaţie şi maşini, care cu greu găsesc inclusiv locuri de parcare. Cu toate acestea Primăria Floreşti s-a grăbit să autorizeze, în condiţii suspect de grăbite, construcţia unui bloc de 12 apartamente, fără a solicita un studiu de oportunitate, deşi în imediata vecinătate se află peste 120 de familii. 

 

În condiţiile date, Strada Muzeul Apei – considerată până acum una din zonele bune din Floreşti, fiind situată la intrarea dinspre Cluj, pe dreapta, într-un cadru liniştit, tinde încet dar sigur să se transforme într-un Eroilor (strada din Floreşti) „2”, cu o supra-aglomerare de populaţie şi maşini care riscă să transforme zona într-una în care confortul locuirii devine ca şi inexistent. 

 

În faţa ambelor ansambluri există deja o supra-aglomerare de maşini, iar apariţia altor autoturisme va crea un haos în zonă. De altfel maşinile folosite de toţi cei 2.000 de locuitori ai micro-cartierului ies în DN 1C / E 60 pe un singur fir, strada Plopilor. Există o problemă acută legată şi de drumul folosit, proprietarii parcelei nu aveau dreptul să folosească decât 1,20 din drumul dinspre ansamblul de la numerele 22-28, iar dacă realizează propriul drum, prin dezmembrarea unei cote din teren, rămâne cu un mare semn al întrebării întrunirea condiţiilor minime de construire.

 

Detalii tehnice şi legale despre situaţia descrisă veţi putea obţine la faţa locului de la avocatul şi inginerul topograf care vor fi prezenţi la faţa locului. De asemenea vă vom putea pune la dispoziţie copiile sesizărilor făcute.

 

Locatarii blocurilor 22-28 şi 14, strada Muzeul Apei, Floreşti”.

Comentarii Facebook