Un hoț clujean a păcălit Apple și a activat fără probleme un telefon furat. Proprietara nu e ajutată de NIMENI

 

Un hoț clujean acuzat că a furat un iPhone a învins măsurile de securitate implementate de Apple și a reușit să schimbe telefonul blocat de proprietar cu altul fără probleme. 

 

Cazul s-a petrecut 24 noiembrie 2015, proprietara telefonul se întorcea de la școală, iar când a urcat în autobuz un hoț de buzunare s-a atins de ea și i-a furat telefonul din buzunarul de la haină. Telefonul fusese cumpărat în 20 noiembrie, iar mama tinerei s-a gândit să folosească măsurile de securitate, în caz de furt, oferite de Apple. În 23 noiembrie, telefonul a fost activat și conectat la un cont de iCloud. 

 

După ce telefonul a fost furat, C.V., mama victimei, a raportat cazul la Poliție și a blocat telefonul prin contul de iCloud, iar apoi a activat modul pierdut.

 

 

 

C.V. a primit în 24 decembrie 2015 un email de la Apple prin care a fost informată că telefonul a fost dus la un service autorizat Apple. Telefonul cu IMEI 359314065113716 fusese dus la un service autorizat de Apple din Cluj-Napoca, iar cei de acolo au spus că telefonul a fost adus de o persoană pentru că avea probleme care nu puteau fi rezolvate, iar persoana care l-a prezentat a primit un alt telefon, cu acordul Apple. 

 

C.V. îi întreabă pe cei de la Apple, într-o scrisoare trimisă producătorului de smartphoneuri, ”cum este posibil să fie înlocuit telefonul furat, în acest caz, fără ca persoana care cere înlocuirea să prezinte un certificat de garanție, o chitanță, ori alte documente care să ateste că este proprietarul de drept al aparatului sau măcar un act de identitate”.

 

Clujeanca a sunat la Apple România și a discutat cu Mr. Jason Fragkogiannis și i-a trimis emailul prin care informa Apple de furtul telefonului. ”Încă aștept un mesaj de la Apple și explicații pentru cele întâmplate”, a spus C.V..

 

Ea a făcut o plângere și la Poliție, fiind identificată persoana la care a ajuns telefonul. Cu toate acestea, anchetatorii ”au spus că a fost localizată persoana și interceptat cu ordin judecătoresc, dar au precizat că telefonul a fost lăsat în custodia respectivei persoane. Nu știu ce înseamnă acest lucru, dar a trecut un an de când s-a produs furtul și fiica mea nu se poate bucura de telefon”, a mai spus clujeanca.

 

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de furt, faptă prevăzută de Codul penal. Polițiștii efectuează cercetări în acest dosar, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, sens în care, pentru alte date legate de activitățile din această lucrare, vă rugăm să vă adresați acestei structuri”, precizează Poliția Cluj.

 

Astfel, dosarul este ținut ”în lucru” la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, fiind probabil mai puțin important decât altele.

-----------------

UPDATE

 

Un reprezentant al service ului din Cluj-Napoca a precizat că telefonul nu era blocat în iCloud și că femeia care s-a prezentat cu el a spus că are probleme de semnal. ”Conform garanției internaționale, telefonul a fost preluat și schimbat. Nu era blocat în iCloud și nici nu era raportat furat la Apple. Dacă acest lucru era realizat, am fi văzut acest lucru în sistem. La noi a venit produsul și îndeplinea toate condițiile pentru a fi preluat în garanție. Cei de la Apple au solicitat înlocuirea produsului și s-a făcut conform legii. 

 

Chiar dacă cineva vine la mine cu factură de oriunde și nu își poate scoate contul de iCloud (își uită parola la iCloud sau nu mai are acces la cont) eu nu am ce face. Trebuie să sune personal la Apple, iar cei de la Apple, conform actelor doveditoare (factură cu seria produsului sau un act de identitate) îl deblochează. Apple verifică dacă produsul nu a fost furat sau pierdut și, în 72 de ore, înlătură contul de iCloud de pe device -ul respectiv. 

 

O doamnă a venit la noi cu un telefon care era în rețeaua Orange, în primul an de garanție internațională, și avea probleme cu semnalul. Nu avea acest cont de iCloud activ. Produsul a fost schimbat cu acordul Apple”.

Comentarii Facebook