Un consilier local cere UBB Cluj să elimine taxa de intrare în Parcul Babeș

 

Un consilier local cere UBB Cluj să elimine taxa de intrare în Parcul Babeș, pentru a permite clujenilor să se bucure de această zonă. 

 

Consilierul PNL Cluj, Ioan Bîldea, i-a scris rectorului UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, și îi cere să renunțe la această taxă de intrare, denumiă de ”ecologizare”.

 

Clujul nu dispune de foarte multe spații verzi de dimensiuni considerabile. Parcul Babeș este un astfel de spațiu, dar poate fi folosit de către clujeni doar contra unei taxe de 2 lei pe intrare.

 

Inițial, zona în care se află Parcul Central „Simion Bărnuțiu” și Parcul Babeș a fost gândită ca o zonă de relaxare aflată lângă Someșul Mic, destinată clujenilor dornici de mișcare fizică. Astăzi, puțini clujeni merg în Parcul Babeș datorită acestei taxe de acces, numită „taxă de ecologizare”.

 

Parcul Central este supraaglomerat, mai ales în weekend, iar Parcul Babeș este aproape gol. Singurii vizitatori ai Parcului Babeș sunt studenții, sportivii și angajații universităților de stat din Cluj, care-l pot folosi în regim gratuit. Asta pentru că restul clujenilor sunt nevoiți să plătească taxa de acces. Deci Parcul Babeș a devenit un parc exclusivist, în loc să fie un spațiu public destinat sportului și mișcării în aer liber, așa cum a fost gândit de către creatorul său, dr. Iuliu Hațieganu.

 

Știu că investițiile făcute în parcul pe care-l administrați au fost mari, știu că există cheltuieli lunare cu administrarea parcului; cu toate acestea, cred că ar fi normal să găsim o soluție financiară de susținere a acestora din bugetul municipiului și să eliminăm această taxă, astfel încât clujenii să poată folosi parcul, sau măcar o parte a acestuia, gratuit.

 

Pentru acest lucru nu ar fi nevoie decât de un calcul al cheltuielilor lunare, apoi de avansat această discuție la nivelul Consiliului Local Cluj-Napoca, unde sunt convins că va exista deschidere și susținere față de o astfel de propunere. 

 

Eliminarea taxei, instituirea accesului liber pentru public și înființarea mai multor căi de acces ar fi bine primite de către toți clujenii, mai ales de cei care locuiesc în cartierele Grigorescu și Mănăștur. Pe de altă parte, sunt convins că bugetul local suportă o astfel de cheltuială”, precizează Bîldea.

 

El cere conducerii UBB Cluj să prezinte suma necesară ”pentru a lasă accesul liber în Parcul Babeș, sau ce ar trebui să facă municipalitatea astfel încât UBB să renunțe la această „taxă de ecologizare”.

 

Discuția privind taxa de intrare în parc este mai veche. Recent zona a fost reamenajată din fonduri europene, iar conducerea UBB Cluj a făcut precizări în legătură cu necesitatea acestei taxe. 

 

Noi nu avem o taxă de intrare. E o taxă de ecologizare pe care fiecare trebuie să o plătească pentru a acoperit cheltuielile cu parcul, cheltuieli care se ridică la aproape 1,1 milioane de lei.

 

Din toate închirierile de terenuri adunăm 556.000, vorbesc aici de terenurile sport, taza de intrare la bazi si taxa de ecologizare de 2 lei.

 

Menționez că toate universitățile de stat din Cluj, studenții si cadrele didactice, au acces gratuit în Parcul Iuliu Hațieganu, pe baza legitimațiilor de serviciu și a carnetelor de student. Sunt 50.000 de oameni numai de la UBB și cam tot atâția de la restul universităților. 

 

Pe terenurile construite acum, cel de fotbal sintetic și alte patru multifuncționale, accesul se va face gratuit. Numai pe terenurile de tenis, la bazin si la vechile terenuri pentru activități se vor percepe taxe”, a declarat Da Lazăr, prorector la UBB Cluj.

 

Acesta a mai spus că cele cinci terenuri amenajate acum vor fi administrate de Facultatea de Educație Fizică și Sport. ”Studenții de la sport vor folosi aceste terenuri pentru activitățile didactice, iar pe timpul rămas liber vor fi făcute programări, iar clujenii le vor putea folosi gratuit”, a mai spus Dan Lazăr.

Comentarii Facebook