Un clujean a sunat la TelVerde amenințând că se sinucide. Convorbirea a durat opt ore și la final...

 

Un clujean a sunat disperat la Telefonul Verde Antisuicid şi a amenințat că se sinucide. Personalul de specialitate a stat de vorbă cu el opt ore.

 

Doina Cosman, preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului, asociaţie care gestionează TelVerde Antisuicid. ”Cel mai lung apel a durat peste opt ore şi a avut loc anul trecut, regula fiind că trebuie să se vorbească în mod continuu cu persoana care sună. A fost un bărbat aflat pe malul unui râu, lângă un pod, era în criză suicidară, cu impulsuri de a se arunca în apă. O persoană intelectuală, cultivată, cu o meserie de top şi care a fost salvată în urma convorbirii cu voluntara care a răspus la telefon”, a spus Cosman.

 

Voluntara care a discutat cu bărbatul care amenința că se sinucide este studentă la UMF Cluj. 

 

Bărbatul cu care am vorbit era, după voce, de vârstă medie şi se afla în criză suicidară, cu risc suicidar înalt. Am început procesul de intervenţie în criză pentru care suntem pregătiţi şi am început să dezbatem, împreună, motivele de a rămâne în viaţă. Şi aici a intervenit componenta care a dus la durata apelului, şi anume că avea o minte dezvoltată şi am reuşit să construim, împreună, foarte multe motive şi să le combatem sau să le acceptăm împreună. Foarte multe puncte de vedere noi au fost aduse în discuţie şi le-am dezbătut şi atunci s-a prelungit convorbirea, pe o amploare a gândirii. Nu a fost solicitant pentru mine ca voluntar, deoarece a fost o discuţie antrenantă din punct de vedere intelectual şi nu am simţit oboseala”, a spus aceasta, citată de Mediafax.

 

A fost un apel de peste 8 ore cu telefonul mobil la ureche din care am învăţat foarte multe. La final, bărbatul a ajuns acasă şi a rămas acolo şi am simţit, progresiv, instalarea liniştii lui sufleteşti şi evaporarea ideaţiei acute de suicid. Pot spune că am salvat viaţa unui om. Fac acest voluntariat la TelVerde de 2 ani şi am făcut 25 de gărzi de câte 12 ore, deci 25 de nopţi în total”, a mai spus aceasta.

 

Doina Cosman, preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului, a precizat că numărul cazurilor de suicid din România a scăzut anul trecut faţă de 2014 cu peste 1.000, pe fondul creșterii adresabilității populației la medicii de specialitate. 

 

Linia TelVerde Antisuicid este deservită de voluntari, masteranzi şi studenţi la Psihologie.

Comentarii Facebook