Un clujean a moștenit averea unuia dintre cei mai importanți pictori clujeni - FOTO

 

Un clujean a moștenit întreaga colecție de tablouri a pictorului Ştefan Boca și intenționează să organizeze o casă memorială în onoarea maestrului.

 

Mihai P. este cel care a avut grijă de soții Boca și care acum a moștenit apartamentul acestora, dar și întreaga colecție de picturi. Locuința este împânzită de tablouri. Specială este camera în care funcţiona atelierul de pictură al pictorului Ştefan Boca. Şevaletul maestrului se află încă în mijlocul camerei, iar portretul soţiei sale se află în vecinătate.

 

Valoarea tablourilor din apartament ar fi de circa 400.000 de euro, dar moștenitorul acestora nu vrea să vândă nimic. 

 

Mihai P. este un pasionat colecționar de timbre, iar în apartamentul de 120 de mp, pe care l-a moștenit, vrea să deschidă o expoziţie permanentă. ”Eu am avut grijă de soţii Boca. Acum zece ani a murit maestrul Boca, iar în acest an a murit doamna. M-am gândit la o expoziţie permanentă de pictură. În apartament, a fost amenajat şi atelierul de pictură al maestrului care este cu adevărat impozant. Lumea trebuie să cunoască cine au fost marii pictori ai Clujului”, a spus Mihai P. 

 

Tablourile au fost deja amplasate ca într-o expoziţie. ”Nu vreau să le vând. Am trimis doar două tablouri mai micuţe la licitaţie să văd cum se vând şi au mers foarte bine. Eu am bani şi am şi o vorbă: la sicriu nu sunt buzunare. Nu mă duc niciunde cu banii. Vreau doar să fac o casă memorială şi să vadă şi alţii ce pictori mari au fost în Cluj”, a mai povestit Mihai P.

 

Picturile lui Ştefan Boca sunt valoroase, dar aceste opere nu prea au circulat pe piață, susțin specialiștii. Licitaţiile pentru vânzarea celor două tablouri au fost organizate de galeriile Quadro din Cluj Napoca. ”Primul tablou vândut, intitulat ”Valea Ierii”, a fost pictat în 1980 și a fost scos la vânzare cu prețul de 100 de euro. La licitaţie am primit pe el suma de 460 de euro. Al doilea tablou a fost vândut și el cu 480 de euro. Este un pictor cunoscut şi foarte rar pe piaţă. Valoarea operelor lui Ştefan Boca va creşte pentru că este material disponibil”, a ținut să explice directorul galeriilor de artă, Szekely Sebestyen.

 

Pictorul Ioan Sbârciu, fostul rector al Universității de Artă și Design din Cluj, spune că Ștefan Boca este un nume cunoscut în rândul iubitorilor de artă. ”A fost un pictor consacrat. Un om modest şi onest. Făcea parte din grupul mare de pictori. Era un pictor pasionat, cu talent pentru pictură, pasionat. Operele lui se vând bine şi cu cât trece timpul vor deveni şi mai valoroase”, a spus profesorul universitar Ioan Sbârciu. 

 

Ștefan Boca s-a născut în 1921 şi a absovit în anul 1946 Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca (1966) pe cea de Arte Plastice. A terminat şi un curs de arte la Academia Grande Chaumière din Paris. 

 

Ştefan Boca a avut mai multe expoziții în România, dar puține în afara țării: la Paris, în 1973 şi 1979, şi Geneva, în anul 1981.

 

Comentarii Facebook