Un chirurg clujean demisionează. E în RĂZBOI cu ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș

 

Un cunoscut chirurg clujean demisionează și acuză conducerea Ministerului Sănătății de reacții ”MUTOASE” la cererile pe care le-a făcut.

 

Astăzi, 18 februarie, mi-am dat demisia din toate funcțiile deținute în sistemul de sănătate ca urmare a reacției ”mutoase” a factorilor decizionali. Suficiența și aroganța ministrului Achimaș-Cadariu sunt principalele motive ale demisiei mele!”, a scris profesorul Dan Mihail Nicolau, pe pagina sa de Facebook.

 

Dan Nicolau este singurul medic din România care operează metastazele pulmonare.

 

Dan Nicolau a fost până la demisia de joi, 18 februarie, șeful Secției de chirurgie toracică al Spitalului de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”. 

 

Profesorul clujean i-a cerut ministrului să modifice Legea Sănătății la punctul care vorbește despre vârsta de pensionare.

 

 

Domnule Ministru Achimas,

 

Va anunt public ca am primit mesajele Dumneavoastra sau a persoanelor din anturajul Dumneavoastra care m-au sfatuit sa “nu ma pun cu Dumneavoastra” sugerindu-mi-se solutii de compromise.

 

Doresc public sa va comunic urmatoarele:

 

1. Nu am personal nimic cu Dumneavoastra, critica mea indreptindu-se strict la prestatia aroganta a Dumneavoastra in calitate de ministru, prestatie contrara cu declaratia publica a Dumneavoastra intr-o emisiune televizata, aceea ca doriti sa va comportati ca si un “om normal”.

2. Nu am facut referiri la competentele Dumneavoastra profesionale, didactice si stiintifice.

3. Va asigur ca nu-mi este teama de Dumneavoastra si nu ma simt speriat de functia Dumneavoastra de ministru.

4. Va asigur ca nu accept niciun compromis si de asemenea va asigur ca nu voi ceda la posibilele santaje indreptate impotriva mea fiindca nu sant santajabil.

5. Va solicit ca in regim de urgenta in calitatea Dummneavoastra de Ministru sa procedati la anularea punctului 2 al articolului 385 din legea 95/2006, punct discriminator si neconstitutional prin care angajatii Ministerului Invatamantului pot sa – si continue activitatea in sistemul de sanatate pana la varsta de 70 de ani in calitate de medici primari, iar angajatii Ministerului Sanatatii in calitate de medici primari nu pot beneficia de acest drept acordat discriminatoriu si neconstitutional.

Art. 385. - (1) Medicii se pensionează la vârsta prevăzută de lege.

(2) In unităţile sanitare publice, medicii membri titulari şi corespondenţi ai Academiei Române, profesori universitari şi cercetători ştiinţifici gradul I, doctori în ştiinţe medicale, care desfăşoară activităţi medicale, pot continua, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

(3) Medicii care au depăşit limita de vârstă prevăzută la alin. (1) pot profesa în continuare în unităţi sanitare private. Desfăşurarea activităţii se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al Colegiului Medicilor din România eliberat pe baza certificatului de sănătate şi a asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv.

(4) In cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege. Criteriile de menţinere în activitate în aceste situaţii se stabilesc prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului.

(5) Medicii deţinuţi sau internaţi din motive politice, aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi menţinuţi, la cerere, în activitatea profesională, pe baza certificatului anual de sănătate. Aceste prevederi se aplică şi medicilor care, din motive politice, au fost obligaţi să îşi întrerupă studiile o anumită perioadă, obţinându-şi licenţa cu întârziere, ori celor care au fost împiedicaţi să îşi reia activitatea profesională.

(6) Medicii care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută de lege nu pot deţine funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, al ministerelor şi instituţiilor centrale cu reţea sanitară proprie, al autorităţilor de sănătate publică, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, al caselor judeţene de asigurări de sănătate şi a municipiului Bucureşti, precum şi în cadrul spitalelor publice şi al oricărei alte unităţi sanitare publice.

Dr.Dan Mihail Nicolau”, a scris profesorul Ministerului Sătătății.

 

Pentru că nu a primit niciun răspuns, el a ales să își dea demisia și să continue activitatea de chirurg. 

Comentarii Facebook