Un barbat din Iclod, jud. Cluj, cu handicap permanent este plecat de 6 ani la munca in Italia. Au fost gasite si alte cazuri de "handicap simulat"


Un barbat din Iclod diagnosticat cu handicap permanent este plecat la munca in Italia de 6 ani. Incredibilul caz a fost depistat de inspectorii de munca din Cluj in timpul unei campanii de verificare a incadrarii in gradele de handicap si acordarea certificatelor aferente.

Potrivit directorului Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj, Emilian Rosca, "barbatul a fost cautat acasa in Iclod, dar a fost gasit numai fiul care le-a spus inspectorilor ca tatal lui era la munca in Italia, plecat acum 6 ani dupa ce si-a luat certificatul. Am gasit unele persoane cu gandicap care nu erau acasa si conform diagnozei medicale nu se puteau deplasa sau se deplasau foarte greu".

In cadrul controlului au fost verificate 452 de dosare, iar in teren inspectorii ITM Cluj s-au desplasat la 116 cazuri. "In 46 s-a cerut reevaluarea pentru ca starea clinica a persoanei nu confirma stadiul bolii conform actelor medicale. In procent de 30% nu se justifica incadrarea in gradul de handicap recomandat de medici", a mai afirmat Emilian Rosca.

In 50 % din cazurile trimise spre evaluare au fost gasite discrepante intre cele doua anchete sociale succesive efectuate in teren de functionarii statului. In plus, in 10 % din cazuri persoanele cu handicap nu au fost gasite la domiciliu, iar vecinii au declarat ca starea lor de sanatate este buna.

 

Cazurile vor fi reevaluate, iar apoi institutiile statului vor decide ce se va intampla, daca vor trebuie sa returneze banii sau nu.

Comentarii Facebook