banner vertical 155x600 ACI.jpg
banner vertical 155x600 ACI_1.jpg

Social

Un artist ambulant din centrul Clujului acuză că e vânat de Poliția Locală: E cerșetorie ce faceți - VIDEO

   

Un artist care cântă în centrul Clujului de ani de zile este în război direct cu Poliția Locală Cluj-Napoca, fiind amendat de multe ori pentru că face gălăgie și cerșește. 

 

Romeo Traian Dârjan cântă pe stradă, în zona Eroilor - strada Bolyai Janos, în fiecare zi. Poliția Locală l-a ”vizitat” și amendat de multe ori, pe motiv că perturbă liniștea publică și că cerșește bani cu arta lui. ”Trebuie să mergeți la Primărie să vă puneți în legalitate. Să vi se spună unde să cântați”, i-a explicat un polițist local. Altul l-a acuzat pe față că ceea ce face el nu este artă și că cerșește bani în cutia pe care o are pusă pe jos. 

 

Artistul se apără și motivează că el nu are nevoie de nicio autorizație, pentru că, potrivit legii 60/1991, art.3, activitățile cultural - artistice nu trebuie anunțate în prealabil la Primăria Cluj-Napoca. ”Eu mă exprim liber, lucru stabilit și prin Constituție. Eu nu fac gălăgie. De ce nu mergeti să dați amenzi și la terasele care funcționează pe Eroilor?”, i-a întrebat Romeo Traian Dârjan pe polițiștii locali.

 

În înregistrarea video făcută de acesta se aude gălăgia care vine de la terasele de pe Bulevardul Eroilor. Acestea respectă, însă, legea a precizat polițistul local, la fel ca și toate concertele care au loc în Piața Unirii sau în alte zone publice ale Clujului.

 

Bărbatul va contesta în justiție amenzile primite, pe care le consideră nelegale.

 

Dacă ați surprins un incident care păoate deveni și știre și ați vrea să fie sesizat autorităților, ne puteți scrie pe adresa office@stiridecluj.com sau să ne trimiteți imagini prin rubrica ”Fii reporter!”. De asemenea, ne puteți contacta pe Facebook
coral1_1_1.jpg
21-5-2018, 13:03
39 vizualizări
6 comentarii
Napoca23-5-2018, 19:15
Am vazut si eu ala e cersetor in regula.. mai dau o n colo de muzica.. bravo politia locala.. sa cante acasa la el...
dobre22-5-2018, 21:06
Sa va f...ut in gura de c....acati si pe cine vo inventat de putori ce sunteti. Pe ce baza mah tot amendati pe toata lumea? Ziceti mah pe baza carui temei legal? Daca eu vreau sa fluier.....fluier, daca vreau sa sforai ... sforai mah nesimtitilor...
Militieni locali22-5-2018, 2:38
"pe motiv că perturbă liniștea publică și că cerșește bani cu arta lui. ”Trebuie să mergeți la Primărie să vă puneți în legalitate"

Iti dai seama, dupa ce se pune in legalitate si are autorizatie, nu se mai perturba linistea publica :)) Vai de capul vostru militieni locali!

Parangheliile lui Boc nu perturba linistea publica nici daca zdrangane toate ferestrele, fiindca exista autorizatii. Misto la cluj!
Real22-5-2018, 15:49
Pai asta e ca nu va prindeti, lor le trebuie totul sub control bashca mai te si impoziteaza in nume fals pt ca in legile lor activitatea aceasta artistica este una exclusiv comerciala si astfel ti-o incadreaza la activitate de pfa, pt ca acea autorizatie ti-o elibereaza pe persoana ta fictiva intitulata de ei la ei si numai pt ei in loc sa fie cinste si sa te lase in pace atata timp cat nu deranjezi pe nimeni, mai ales ca spatiul PUBLIC NU E SPATIUL LOR IN FORMA DE PROPRIETATE BENEFICIARA ci si prin frauda lor ei s-au instituit doar MANDATARI asupra domeniului public!!! Deci ma militian de la cica ceva hautoritate nu ti-o luat muicata strada cu plata la metru patrat sa fi proprietar sa arunci tu oamenii de pe ea sau sa le pui impozit pt ca stau pe ea ai intelessss?!!!
Un artist21-5-2018, 19:18
Sunt artist, am cantat si eu pe strada si cunosc foarte bine problema. Politistii au aproape in totalitate dreptate! Pe vremea cand cantam eu pe strada (prin 2010-2011), lucrurile nu erau reglementate nici la Cluj, nici in restul oraselor din tara. Mereu eram vanat si puteam incasa amenzi pentru tulburarea linistii publice, pentru ca reprezentatiile artistice stradale nu erau prevazute nicaieri: fie te considerau comerciant (absolut absurd), fie cersetor (la fel de absurd). Insa absurditatile astea se intamplau pentru ca nu exista temei legal in baza caruia sa poti canta pe strada. Lucrurile s-au schimbat mult in ultimii ani, mai ales in Cluj, in sensul ca poti aplica la primarie pentru o autorizatie, prin care primesti un loc foarte specific si un interval orar foarte specific in care poti canta. Culmea, autorizatia asta este gratuita! Peste tot in occident exista astfel de autorizatii eliberate de autoritatile locale, insa se plateste o suma modica lunara, pentru ca tu castigi niste bani pe care nu ti-i poate impozita nimeni, fiindca nu faci comert si ai un venit foarte fluctuant. Avand in vedere ca la Cluj exista acest lux de a canta pe strada cu autorizatie, adica acte in regula, si ca aceasta se obtine foarte usor si gratuit, domnul artist este fie cam incapatanat, in detrimentul lui, fie pur si simplu nu stie de aceasta posibilitate (desi politistul ii spune). Nu exista argumente de genul "e tara mea, cant unde vreau", sau "e 21:20, pana la 22:00 pot canta". E normal sa existe autorizatii pentru anumite locuri unde poti canta, unde nu deranjezi pe nimeni, si intr-un interval orar rezonabil (cu siguranta nu 21:20). Asa ca, ii urez succes domnului artist la contestarea acestor amenzi, pentru ca va avea nevoie de o groaza ca sa castige!
@un artist22-5-2018, 10:37
foarte frumos spus!

Cele mai citite ştiri din Social

354 vizualizări
15-10-2018, 11:40
Ce salarii FRUMOASE se dau în Primăria Cluj-Napoca. Nu e de mirare ca sunt angajați cu toată familia» Vezi tot
193 vizualizări
15-10-2018, 22:53
Cocalar parcat în stația de autobuz, blocând tot - FOTO» Vezi tot
78 vizualizări
15-10-2018, 17:11
Protest în fața Operei Maghiare! Au blocat traficul traversând strada - FOTO» Vezi tot
64 vizualizări
15-10-2018, 16:12
Clujenii ies în stradă luni, 15 octombrie, după ce mitingurile nedeclarate au fost interzise» Vezi tot
55 vizualizări
15-10-2018, 13:41
Accident grav, cu multiple victime, la Jucu! Trei autoturisme implicate FOTO și VIDEO» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?