Un Ambasador World Vision România crede că ”grădinița de romi” sau ”defavorizați” de la Cluj va duce la segregare

 

Fotograful Mugur Vărzariu, Ambasador World Vision România, a publicat o scrisoare prin care condamnă proiectul Primăriei Cluj-Napoca de construire a unei grădinițe pentru persoane defavorizate. 

 

Inițial regizoarea Mona Nicoară a condamnat ridicarea unei grădinițe pentru romi, direct la Pata Rât. Primarul Emil Boc a trimis Știri de Cluj o replică, prin care a specificat că acest centru social nu este la Pata Rât, ci pe strada Înfrățirii, și că la această grădiniță vor avea acces atât copiii romi, cât și cei din familii defavorizate. 

 

Mugur Vărzariu consideră că și această catalogare a proiectului este una care duce la segregare.

 

Sunt Ambasador World Vision Romania si fotograf de documentar. Am urmarit cu atentie scrisoarea deschisa pe care v-a adresat-o buna mea prietena Mona Nicoara si subscriu intru totul la temerile ei legate de proiectul de gradinita propus de primaria pe care o reprezentati. 

 

Cu si mai mare teama si ingrijorare am citit in aceasta dimineata raspunsul dumneavoastra prompt la scrisoarea Monei.

 

Desi se pare ca ati anuntat infiintarea acestei gradinite intr-un discurs adresat oamenilor aflati in Pata Rat, spuneti acum ca aceasta gradinita este destinata tuturor copiilor defavorizati. 

 

Inlocuind segregarea pe criterii etnice cu cea pe criterii financiare sperati sa mascati ceea ce stim deja foarte bine ca se intampla la Pata Rat. 

 

Anuntata in Pata Rat si destinata copiilor defavorizati aceasta gradinita a primit deja eticheta de ‘gradinita pentru romi’.

 

La fel ca si Mona am sa va dau si eu un exemplu care sustine argumentul de mai sus. In satul Rosia de langa Sibiu, acum mai bine de 15 ani s-a construit, chiar in curtea scolii generale (deci nu pe o groapa de gunoi sa la periferie), scoala Waldorf pentru copiii defavorizati. Din clipa in care s-a auzit despre proiect si pana azi, in mintea satenilor din Rosia, scoala Waldorf este “scoala pentru romi” sau “scoala pentru prosti”. 

 

Raspunsul dumneavoastra ma sperie si mai tare dintr-un alt motiv insa. Din acest raspuns este evident ca sperati sau cel putin realizati ca aceasta gradinita urmeaza sa fie populata in special cu copii de etnie roma. Cu alte cuvinte, indiferent de destinatia pe care i-o dati pe hartie, stiti deja ca urmeaza sa fie o gradinita a romilor. 

 

Singura solutie viabila in ceea ce priveste accesul romilor la invatamant este ca gradinitele si scolile din imediata vecinatate sa ii primeasca pe neromi, romi si sarmani deopotriva. Daca am construi scoli speciale pentru copiii defavorizati am ajunge sa saracim bugetul Uniunii Europene si am umple Romania de astfel de institutii”, a scris Mugur Vărzariu în scrisoarea sa.

 

El a cerut promulgarea unei legi prin care bisericile să construiască săli unde să fie făcute cursuri, ”after school”, pentru copiii defavorizați.

 

Traim intr-o tara in care se construiesc mai multe biserici decat scoli si asta este o realitate. De ce nu incercati o propunere de lege prin care biserica sa fie obligata sa construiasca, pe langa edificiul religios, si o sala de cursuri in care sa poata fi sustinute programe de ‘after school’ pentru toti copiii defavorizati din Romania? Daca avem icoane si paraclise in scoli de ce sa nu avem si scoli in biserica? In vremuri grele biserica era transformata in adapost sau in spital. Din pacate traim vremuri extrem de grele datorita clasei politice pe care si dumneavoastra o reprezentati.

 

Va invit sa cititi raportul World Vision ‘Bunastarea copilului in mediul rural in 2014’. O sa va ajute sa intelegeti mai bine nevoile copiilor defavorizati. 

 

Din pacate, in cazul Pata Rat avem deja de a face cu un act de segregare a comunitatii de romi mutate in 2010 din centrul orasului pe groapa de gunoi. Nu continuati aceasta practica cu una noua intarita de constructia unei gradinite ‘speciale’.

 

Avand scrisoarea Monei, pe a mea si cunoscand deciziile CEDO in ceea ce priveste segregarea sper sa nu ajungeti sa cheltuiti in van banii Uniunii Europene”, a mai scris Mugur Vărzariu.

 

Foto: Reportajul privind problemele cu care se confrunta o școală de la Sibiu, tot pentru copii defavorizați

Comentarii Facebook