Un academician din Cluj propune schimbarea imnului cu ”Un suflet de român” - VIDEO

 

Academicianul Adrian Toader solicită revizuirea Constituţiei și înlocuirea imnului naţional ”Deşteaptă-te române” cu un imn intitulat ”Un suflet de român.

 

Adrian Toader a scris chiar el versurile imnului propus. ”În 1989, au luat imnul ”Deşteaptă-te române”, care a prins bine în acel moment de cumpănă, era un nou început. Mesajul <<deşteaptă-te>> era bun atunci, dar nu mergea restul textului, unde doar trei domnitori sunt pomeniţi şi este băgat în imn Traian care ne-a cucerit? Plus că imnul actual are versuri violente, sânge, apoi e văicăreală, răzbunare, blesteme la adresa duşmanilor, ameninţare, iar aceste energii negative se răsfrâng asupra celui care intonează imnul. Nu reiese din imnul actual pic de mândrie, nici pic de demnitate şi lipseşte şi cultura. Noi, românii, nu suntem un popor de barbari. În plus, imnul nu îndeplineşte condiţiile impuse de UE”, a susţinut Toader, conform Mediafax.

 

Adrian Toader a compus versurile din 2014, dar le-a schimbat de curând.

 

Versiunea finală a imnului a fost înregistrată în 27 aprilie 2016 şi este interpretată de Corul de Cameră al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, ”Cappella Transylvanica”, dirijor Cornel Groza.

 

Adrian Toader a emigrat, în 1979, în SUA, ca dizident politic care a făcut parte din Mişcarea "Paul Goma". În 1985 și-a schimbat numele în Adrian Williams.

 

El s-a întors în 1998 în România și s-a stabilit la Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook