Umilințe în autobuzele RATUC și Fany pentru Dacian Makszin, campionul la tenis de masă imobilizat într-un scaun cu rotile - VIDEO

 

Campionul paralimpic la tenis de masă, Dacian Makszin, a povestit despre umilințele pe care le îndură aproape zilnic pe mijloacele de transport în comun. El a spus că în Florești, în autobuzele Fany, nici nu se poate urca.

 

Au fost multe situații în care șoferii au fost supărați că de ce trebuie să coboare rampa. Eu când văd că nu reacționează și nu fac ceea ce trebuie tot timpul le fac reclamație. Dau telefon sau le scriu mail celor de la RATUC. Îmi răspund că i-au penalizat și sancționat, dar altceva nimic.

 

A fost un caz recent, în care șoferul a fost supărat pe mine pentru că am făcut reclamație. I-am răspuns că eu numai am semnalat ceea ce dvs. ați greșit. Ei sunt obligați prin fișa postului ca, dacă nu pot trage autobuzul la bordură sau autobuzul nu are rampă, ei sunt obligați să ne ajute să urcăm. În cazul acesta expres nu avea rampă autobuzul, dar putea să îl tragă la bordură pentru că eu pot să cobor singur dacă autobuzul e la nivelul bordurii”, a explicat Dacian Makszin, membru al lotului național paralimpic al României. 

 

Întrebat cum reacționează oamenii din autobuze la reacțiile șoferilor, Dacian a povestit că: ”Au fost cazuri când am simțit că oamenii sunt solidari cu mine, dar a fost și invers. A fost un caz când cineva a zis, auzind că îi reproșam șoferului că nu a scos rampa ca să cobor, că ”Ce îți trebuie rampă!”. Deci au fost și cazuri din astea. Nu l-am văzut cine a fost. Au fost cazuri când călătorul a spus că de ce îmi trebuie rampă”.

 

Dacă în Cluj-Napoca Dacian Makszin are cu cine purta măcar un dialog, în Florești lucrurile stau foarte rau. ”În Cluj, pe RATUC s-a mai făcut câte ceva, dar în Florești nu s-a făcut nimic. Dacian este pus în situația să meargă cu mașina. Se duce până la Polus cu mașina, iar de acolo se deplasează cu autobuzul. Transportul din Florești nu este adaptat deloc. Când soțul meu a sunat să reclame că nu este rampă sau ceva, au spus că pe ei nu-i interesează, să facă ce reclamații vrea. Firma privată dă vina pe primărie, iar primăria invers”, a spus Adriana Makszin, soția lui Dacian, la rândul ei cu deficiențe motorii.

 

Cei doi au fost invitați joi seara, de la ora 19.00, la emisiunea Știri de Cluj LIVE. Clujeanul Dacian Makszin este ”ţintuit” într-un scaun cu rotile în urma unei erori medicale, dar este multiplu campion naţional la tenis de masă.

 

El ne-a povestit cum un vaccin administrat greşit i-a marca viaţa definitiv, cum a fost abandonat de familie la o casă de copii și cum a reușit în sport după 11 ani de antrenamente. El a fost component al lotului naţional al Romaniei la Jocurile Paralimpice de la Londra, din anul 2012.

 

Vezi AICI emisiunea Știri de Cluj LIVE (declarațiile la minutul 51.00)

Comentarii Facebook