UBB Cluj ocupată de studenți. UPDATE: Rectorul Ioan Aurel Pop s-a speriat de protestatari. VEZI ce pretenții au

 

Un grup de circa 30 de studenți au ocupat sala ”Nicolae Iorga” din sediul central al UBB Cluj. Studenții sunt în sală de la ora 16.00 și refuză să plece. Poliția a fost chemată la fața locului. 

 

Universitatea se transformă tot mai mult într-o instituţie supra-securizată. Spaţiul care ar trebui să încurajeze circulaţia liberă a ideilor şi să fie un forum de dezbatere a devenit cu fiecare an tot mai închis, încremenit în practici care nu mai reflectă adevăratele probleme şi nevoi studenţeşti. În loc să reprezinte o pregătire pentru viaţă, Universitatea ne face dependenţi de un sistem socio-economic disfuncțional: învăţământul universitar este o marfă frumos împachetată şi servită unor studenţi-clienţi a căror unică valoare după absolvire este aceea de potenţiali angajaţi. Cel mai grav este, însă, că studenţii nu sunt încurajaţi, printr-un sistem participativ, să îşi facă auzite vocile.

 

Astfel, considerăm necesară revendicarea unui spaţiu autonom în interiorul Universităţii, în care vocile noastre se pot articula într-o dezbatere liberă, deschisă tuturor studenţilor. Toți suntem responsabili pentru crearea unui viitor comun, în care aspirațiile fiecăruia compun un proiect universitar care să formeze cetățeni implicați și critici, nu doar posesori de diplome.

 

Deoarece privim universitatea ca un bun comun și nu ca o instituție izolată de problemele societății, implicarea tuturor este atât necesară, cât și binevenită - a studenților și profesorilor din toate universitățile, personalului auxiliar universitar, liceenilor, absolvenților și aoricărei persoane interesate. Fiind o dezbatere de la care nimeni nu este exclus, orice formă de discriminare este împotriva motivelor care au făcut-o necesară”, au precizat protestatarii. 

 

Aceștia susțin că Universitatea este ”a tuturor! Aceasta este o ocupare studențească care nu se va încheia până când nu vom decideîmpreună asupra problemelor reale și soluțiilor posibile. Din acest moment, părerea ta contează, atâta timp cât ești aici!”.

 

Membrii Asociației Tinerii Mânioși au mai mai protestat și zilele trecute, când nu au fost lăsați să intre în Universitate. 

 

Tinerii mânioși: UBB Cluj - Universitate poliţienească

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

 

Poliția i-a legitimat pe toți studenții din sală, iar în jurul orei 17.00 au plecat, dar a revenit după o jumătate de oră, la solicitarea unui prorector, care a cerut de urgență ca cei care nu sunt studenți să fie scoși din sala Nicolae Iorga.

 

Prorectorul Ion Bolovan a adus studenții în sală pentru curs, care a început în jurul orei 18.00.

 

Războiul nervilor a continuat, iar rețeaua wireless din sala Nicolae Iorga a fost blocată. Cei care au organizat protestul au solicitat încă din prima clipă organizarea unei dezbateri și au continuat să facă acest lucru și după ora 19.00, la finalul cursului din sală, confom voxpublica.realitatea.net.

 

După ora 19.00 a început și un seminar în aceeași sală, amânând dezbaterea cerută de protestatari. 

 

Cei din sală au avut parte, în cele din urmă, de un simulacru de dezbatere cu prorectorii Ion Bolovan, Anna Soos, Radu Catană, Dan Lazăr și Călin Rus, care au spus că nu știu care sunt pretențiile protestatarilor.

 

Tinerii stânși în sală au decis să protesteze și după ora 21.00, mai ales că o manifestare de susținere a fost organizată și la Universitatea din București.

 

Șefii UBB Cluj îi acuză pe studenții protestatari că au ”perturbat activitatea academică”

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 1

 

Prorectorul de comunicare, Călin Rus, a anunțat, după ora 21.00 când protestatarii au spus că vor sta în sala pe o perioadă nedeterminată, că rectorul Ioan Aurel Pop este de acord cu dezbaterea solicitată.

 

Protestatarii propun ca temele dezbaterii să fie: rolul Universității în societate/ accesul liber în spațiile universitare/ necesitatea existenței unor secții de Poliție în campusurile universitare/ acordarea de reduceri de 50% pentru transportul CFR pentru doctoranzi, studenți străini și studenți la distanță/ problema aservirii mediului universitar și de cercetare corporațiilor/ posibilități de angajare în domeniul specializărilor pe care le absolvă/ cămine mixte/ participarea studenților la luarea deciziilor în Universitate/ discriminarea în Universitate/ aplicarea sistemului Bologna în România, conform voxpublica.realitatea.net.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 2

 

Prorectorii s-au retras din sală și au anunțat că vor participa, alături de rectorul Ioan Aurel Pop, la dezbateri zilele următoare.

Comentarii Facebook