UBB ataca pe toata flacurile noua lege a educatiei. Si profesorii de la alte doua facultati protesteaza


Conducerea UBB ataca pe toate flancurile proiectul legii educatiei. Dupa ce 21 de facultati au respins proiectul, acum e randul profesorilor de la Facultatea de Istorie si Filosofie si de la cea de Educatie Fizica si Sport sa protesteze.

 

Cadrele didactice universitare cer un singur lucru: retragerea proiectului si supunerea lui unei dezbateri publice.


Profesorii de la Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul UBB Cluj considera ca promovarea si adoptarea acestui proiect de lege ar insemna "un pas inapoi". "Proiectul supus in aceste zile unei dezbateri publice precipitate, total contraproductiva, este grevat de cateva inconsecvente principiale daunatoare. Oscilatia evidenta intre centralism si autonomie, intre conducerea de tip corporativ si cea colegiala, intre precizia pedanta si echivocul dezarmant in formularea articolelor nu are cum sa ofere solutiile asteptate de atata timp", a declarat decanul Facultatii de Istorie si Filosofie, conf. dr. Ovidiu Ghitta.

Cadrele de la Facultatea de Educatiei Fizica si Sport din cadrul UBB cer si ei retragerea proiectului de lege, care limiteaza autonomia universitara. "Aceasta este efectiv golita de continut prin interventii ale ministerului care, in fapt, recentralizeaza procesul de invatamant. Tendinta este vizibila de la impunerea programelor de studiu de catre minister, pana la finantarea preferentiala a universitatilor", sustine decanul facultatii, prof. univ. dr. Bogdan Vasile.

 

Protestul profesorilor de la Universitatea "Babes-Bolyai" a inceput acum doua saptamani, cand sute de conferentiari, lectori si asistenti din toate cele 21 de facultati ale UBB au semnat o declaratie publica de respingere a proiectului noii Legi a educatiei, lansat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei in 18 ianuarie 2010.

Comentarii Facebook