Miercuri 24 Aprilie

Tribunalul Cluj UCIDE spiritul CIVIC. A ieșit în stradă să Salveze Roșia Montană și acum e pedepsită

 

Andreea Pătruț a participat în 2013 la zeci de proteste față de exploatarea minieră de la Roșia Montană, dar s-a trezit amendată și pusă la colț pentru spiritul civic de care a dat dovadă.

 

Ea s-a luptat cu Jandarmeria Română în justiție, contestând amenzile primite, dar a pierdut. Tribunalul Cluj o obligă să achite 2.000 de lei, ”declarându-mă vinovată pentru organizarea protestului împotriva proiectului minier de la Roşia Montană de anul trecut din data de 20.10.2013, trebuind să plătesc o amendă de 2000 de lei ( + încă una de 1000 lei pentru care încă nu s-a dat decizia finală, dar la cum arată situaţia voi pierde şi acel proces).

 

Anul trecut, la 1 septembrie, când au început protestele de Roşia, am ieşit în stradă, la fel ca mii de alţi oameni, pentru că asta am simţit că e datoria mea de cetăţean.

 

Eram studentă de Cluj, în ultimul an de master, iar din septembrie până la sfârşitul lui noiembrie, fiecare duminică mi-am petrecut-o în stradă, cu portavocea în mână, alături de mii de oameni, care îşi doreau acelaşi lucru ca şi mine. Să salveze Roşia Montană”, a povestit Andreea, pe romaniacurata.ro.

 

Ea a primit două amenzi acasă, deși spune că nu a avut nicio interacțiune cu Jandarmeria. ”Bineînţeles că am contestat amenzile, iar în mai am avut primul proces cu Jandarmeria pe care l-am pierdut. Experienţa procesului a fost unul dintre momentele cele mai dezamăgitoare la adresa sistemului prin care am trecut până acum. Mi-au spus că sunt un real pericol social pentru această țară, care instigă la nesupunere civică și că amenda are scopul educării mele pentru a nu mai întreprinde astfel de acțiuni pe viitor.

 

Am făcut apel, contestând decizia instianţei şi am pierdut şi de această dată. Şi cu această ocazie mi-am pierdut definitiv încrederea în statul român, în instituţiile de justiţie care ar trebui să facă dreptate”, a mai spus tânăra.

 

Andreea nu regretă ieșirea în stradă, dar pedeapsa primită i-a adâcit ura față de corupție, guvern și clasa politică.

 

Acum că mi-am primit pedeapsa finală pentru că mi-am făcut datoria de cetăţean, ridic capul sus şi mă uit înainte. Ştiam de la început că e aproape imposibil pentru un copil de 24 de ani cu o floare şi o portavoce în mână să se lupte cu politicienii, şi ţestoasele ninja blindate care îi păzesec, plus judecătorii care interpretează legea cum le convine. Dar încă am speranţă. Am pierdut în faţa instanţei, dar am câştigat tărie şi încredere să merg mai departe. De data asta mai îndârjită, determinată şi cu o dorinţa să se facă odată dreptate”, a adăugat ea.



Comentarii Facebook