Miercuri 24 Aprilie

Trei spitale clujene au pierdut dreptul de a efectua analize medicale gratuite pentru pacientii veniti la consultatii

Spitalul Judetean, cel de Adulti si cel Municipal nu mai pot efectua analize medicale in regim ambulator decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Cluj. Motivul: laboratoarele de analize nu sunt certificate ISO.

 

Potrivit conducerii CJAS, noua spitaele din judetul Cluj dispun de laboratoare medicale si efectuau pana in luna aprilie analize gratuite, decontate de Casa, pentru pacientii veniti la consultatii. Pentru ca laboratoarele nu sunt certificate, conducerea CJAS a taiat din contractele incheiate pentru acest an aceste servicii.

 

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, cel mai mare din judet, facea lunar analize medicale in regim ambulator in valoare de 60.000 de lei. "Pierdem acesti bani pentru ca laboratorul nostru nu este certificat. Medicii care ofera consultatii sunt nevoiti sa ii trimita pe pacienti pentru analize la laboratoarele acreditate", a spus Cristiana Ciortea, managerul Spitalului. Aici sunt decontate in prezent doar analizele de anatomie patologica si radiografiile. Situatia este similara si la Spitalul din Dej.

 

Nici Spitalul de Adulti si cel Municipal nu mai pot face, din acelasi motiv, analize in regim ambulator. Pentru ca laboratoarele celor doua unitati medicale sunt in curs de certificare, Casa de Asigurari a introdus in contracte clauze speciale, prin care decontarea serviciilor va fi reluata daca certificatul se obtine in urmatoarele trei luni.

 

Mai mult noroc au unitatile medicale din judet, care desi nu au certificat de calitate pentru laboratoarele din dotare, fac analize in continuare. Aceasta situatie se regaseste la spitalele din Gherla, Turda, Campia Turzii si Huedin. "Desi nu au certifcate, laboratoarele trebuie sa functioneze pentru ca in aceste zone nu exista alternative pentru oferirea acestui serviciu", a declarat Crina Grozav, purtatorul de cuvant al CJAS Cluj.

 

Singurul spital care indeplineste conditiile cerute de noile contracte intocmite de CJAS este Institutul Inimii "Nicolae Stancioiu".

 

Potrivit noilor reglementari, laboratoarele care nu sunt certificate nu mai pot primi contracte pentru decontarea analizelor in regim ambulator. Acestea vor putea efectua analize doar pentru pacientii internati sau contra cost.

Comentarii Facebook