Traseul prin Defileul Rezervației ”Cheile Turenilor” a fost inaugurat - FOTO

 

Traseu de vizitare Defileului Rezervației Naturale ”Cheile Turenilor” a fost inaugurat în cursul zilei de luni, 24 septembrie. 

 

Deși nu a fost prezent la eveniment, șeful Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit despre traseul inaugurat, salvamontiștii fiind în subordinea lui. Munca salvamontiștilor clujeni este una remarcabilă, iar iubitorii naturii știu acest lucru. 

 

Implicarea deosebită a echipei Salvamont Cluj a făcut posibilă inaugurarea de astăzi. Mă bucur că zestrea turistică a județului s-a îmbogățit cu un nou obiectiv, extrem de atrăgător, pus acum la dispoziția oricărei persoane interesate. Relieful din Cheile Turenilor este unul extrem de spectaculos și sălbatic, cu un traseu îngust și accidentat, senzațiile trăite de vizitatori fiind cu adevărat unice”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

 

Până acum parcurgerea Cheilor Turenilor era posibilă, dar accesul era unul extrem de dificil din cauza faptului că presupune traversarea Pârâului Racilor, de mai multe ori. Din acest motiv, traseul era parcurs exclusiv de către persoane inițiate, deținătoare de echipament specializat.

 

Astfel, pentru a facilita parcurgerea și vizitarea rezervației precum și pentru a permite accesul și altor categorii de turiști, fără pregătire montană, Serviciul Salvamont-Salvaspeo a inițiat la începutul verii un amplu proces de viabilizare a traseului, echiparea întregului defileu desfășurându-se într-o perioadă de aproximativ trei luni. Versantul stâng a fost, astfel, echipat cu cabluri din oțel și scoabe metalice la nivelul picioarelor. Totodată, pentru amenajarea traseului a fost toaletată vegetația măruntă, fără a se interveni asupra arborilor. De asemenea, a fost marcat traseul în varianta de circuit, fiind incluse panourile din traseul tematic existent. Nu în ultimul rând, au fost instalate panouri privind regulile de vizitare, echipamentul minim necesar parcurgerii în siguranță a traseului, dar și panouri tematice cu specii de flori și fluturi întâlnite în Rezervația Naturală Cheile Turenilor.

 

Parcurgerea traseului de vizitare, în lungime de circa 1,6 km, se poate realiza în aproximativ 2,5 ore și necesită folosirea unui minim de echipament (ham, lonje, cască) și vreme stabilă, fără risc de furtună - risc de viitură. Serviciul Salvamont-Salvaspeo Cluj recomandă turiștilor ca parcurgerea să se efectueze în circuit (punct albastru), care să pornească dinspre localitatea Tureni, să coboare prin defileu și să revină pe versantul stâng, incluzând traseul tematic realizat în acest sens de Asociația Potaissa Turda.

 

Situate la nord de municipiul Turda, între localitățile Tureni și Copăceni, la aproximativ 18 km de Cheile Turzii  -  6 km în linie dreaptă, Cheile Turenilor sunt declarate Rezervație naturală și parc arheologic, statut dobândit ca urmare a numeroaselor terase și peșteri găsite aici, presupuse a fi locuite, dar și în urma numeroaselor obiecte descoperite, precum unelte, ceramică, monezi, etc. Rezervația ocupă o suprafață de aproximativ 25 de ha, cu o lungime efectivă a cheilor de 1.850 de metri și o înălțime maximă a pereților de până la 150 de metri, aceștia fiind decorați cu numeroase forme carstice jurasice. Cheile găzduiesc numeroase cascade, marmite, aproximativ 30 de peșteri, astfel că, pe lângă stâncăria extrem de spectaculoasă, vizitatorii pot admira și o largă varietate de plante și animale, în special păsări.

Comentarii Facebook