Traian Floarea Ianson, acuzat ca e ȚEPARUL imobiliar din Zorilor și Mărăști, REȚINUT și dus la Parchet

 

Traian Floarea Ianson, ȚEPARUL imobiliar din Zorilor și Mărăști, care a luat avansuri de la mulți oameni fără a mai preda locuințele, a fost reținu de polițiștii clujeni și dus la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Cluj-Napoca.

 

Revolta împotriva acestui contructor a început în 2015, când o clujeancă a semnalat cazul opiniei publice. ”Vreau să vă spun că în Cluj-Napoca în 2015, în ilustrul cartier Zorilor pe strada Miko Imre, în vecini cu mine, un dobitoc dă țepe oamenilor. Blocul din dreapta e "finalizat". Nu are autorizație, sunt oameni care au cumpărat apartamente acolo şi se încălzesc cu sobă şi lemne pentru că nu au căldură şi nu vor avea niciodată. Printre ei si doi bătrâni pe care i-am întâlnit când îmi plimbam cățelul şi care au plâns când mi-au povestit că şi-au dat toate economiile pe un apartament în acest ghetou. Blocul în construcție, aceeaşi poveste. Nu va avea veci autorizație sau CF. Şi ei fac reclamă peste tot şi vând apartamente cu 2 camere cu 30.000 euro. În fiecare zi vin oameni care săracii habar nu au despre această situație şi cumpără apartamente într-un ghetou care veci nu va avea acte în regulă. Deci practic îi dau constructorului țepar, care vine fără ruşine în Q7 şi prosteste oamenii, cadou 30.000 euro. ŞI NIMENI NU FACE NIMIC SĂ IL OPREASCĂ PE DOBITOC. Primăria doarme în papuci. Am înțeles că mai au un bloc in conditii la fel de țepare şi pe strada Fabricii. Muncitorii sunt si ei niste retardați. Unul din ei de plictiseală a aruncat un cățel de la etajul 5. Nu ştiu ce să fac, cui să reclam, a fost şi televiziunea dar nu a rezolvat nimic. Aşa că vă scriu aici, măcar să spuneti oamenilor, să nu dea banii şi să ia țeapă”, a descris Andreea Miron situația, într-o postare pe Facebook.

 

Imobilele au fost construite de Traian Floarea Ianson, 29 de ani, fiul unei fostei șefe Serviciului Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Cluj, Mariana Floarea Ianson, care a fost trimisă în judecată pentru luare de mită.

 

Mariana Floarea Ianson a fost prinsă în flagrant în 2009 când a primit suma de 1.300 de euro de la şapte denunţători. În 16 septembrie 2009 doctoriţa a fost, însă, prinsă în flagrant, în timp ce lua mită de la Teodor Mureşan, care suferă de tulburare de personalitate. El i-a oferit într-un plic suma de 500 de lei, care era marcată ca ”mită” de procurori. În momentul flagrantului, anchetatorii au găsit în poşeta femeii, marca Louis Vuitton, mai multe sume de bani, respectiv 4.315 lei, 750 de euro şi 100 de dolari.

 

Fiul femeii s-a apucat în 2009 de construit blocuri. El a înființat două firme Carmen Floarea Construct și Asmitel Construction. Traian Floarea Ianson s-a apucat să construiască două blocuri cu câte opt etaje pe strada Miko Imre, în zona Calea Turzii, având și autorizație la acea vreme. Când a ajuns la etajul șapte la unul dintre blocuri, investitorul a depus cerere la Comisia de Urbanism pentru a i se aproba "modificarea soluţiei constructive, anume construirea a încă două etaje la fiecare imobil”.

 

Membrii Comisiei de Urbanism i-au respins cererea, iar primarul de atunci s-a arătat șocat: ”Nu ştiu cum aţi primit şi opt etaje”, a spus primarul Sorin Apostu. 

 

Conform preţurilor de la acea vreme, construcţia unui astfel de imobil costă peste un milion de euro.

 

Între timp, firmele au intrat în insolvență, iar apartamentele sunt vândute de un individ pe nume Mihai Pop.

 

”Domle, ce-a fost acum câțiva ani, nu mai e acum. Chiar dacă firmele sunt în insolvență, nu e nici o problemă pentru că apartamentele sunt vândute pe persoană fizică. Printre proprietari mai este și domnul Ianson, dar vă asigur că nu este nici o problemă. Acum locuiesc acolo vreo 40 de familii!”, spune Pop.

 

În 2014, presa a scris povestea unor oameni care au cumpărat apartamente pe strada Miko Imre.

 

Printre zecile de familii care locuiesc în acest bloc, se numără şi soţii Fecher. Cei doi şi-au cumpărat o garsonieră, în blocul a cărui construcţie nu este finalizată, în luna martie a anului 2012 în schimbul sumei de 15.000 de euro. Conform celor spuse de soţii Fecher, constructorul le-a promis că în luna august a aceluiaşi an blocul va fi finalizat. Oamenii au ales să se mute în garsoniera proaspăt cumpărată pentru că altundeva nu aveau unde să se ducă. “În 31 august 2012 trebuia să fie gata blocul, însă finalizat nu este nici în ziua de astăzi. De la etajul II nici nu pot să vă descriu cum este: Pata Râtul e lux pe lângă ce e aici… Locatarii aruncă acolo mizeria, gunoiul… ce să mai zic, e dezastru. Nu mai rezistăm la atâtea minciuni. Atât ne minte constructorul acesta câte stele sunt pe cer. Acoperiş nu avem, iar când plouă sau ninge noroiul ne ajunge până la glezne”, a povestit cu lacrimi în ochi, pentru Monitorul de Cluj, Susana Fisher Fodor.

 

Oamenii au făcut plângeri pe bandă rulantă la Poliția municipiului Cluj-Napoca. Prejudiciul însumat se ridică la 700.000 de euro.

 

În sarcina lui Traian Floarea Ianson au fost reținute 37 de infracțiuni de înșelăciune și o infracțiune de distrugere, fapte prevăzute și pedepsite de Codul penal.

 

Conform oamenilor legii, în perioada 2009-2016, în calitate de constructor - persoană fizică, ar fi indus în eroare persoanele vătămate cu privire la vânzarea unor imobile în cartierele Mărăști și Zorilor, din Cluj-Napoca. 

 

Astfel, bărbatul ar fi încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare cu persoanele vătămate, ulterior nerespectându-și obligațiile asumate prin acestea, referitoare la termenul de predare a posesiei și folosinței imobilelor și la interdicția înstrăinării imobilelor altor persoane.

 

De asemenea, acesta ar fi demontat ușa unui apartament înstrăinat unei părți vătămate, faptă pentru care a fost reținută infracțiunea de distrugere.

 

Față de bărbat a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

 

Vineri, 27 mai, a fost dus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru a fi audiat, urmând să se decidă dacă va fi dus în fața judecătorilor cu propunere de arestare pe 30 de zile.

 

Traian Floarea Ianson a fost arestat pentru 30 de zile de către judecătorii clujeni.

Comentarii Facebook