Traficul pe Aeroportul Internațional Cluj, afectat de un incendiu pe rampa de la Pata Rât

 

Aeroportul Internațional Cluj a fost afectat de fumul provenit de la un incendiu izbucnit pe rampa de deșeuri de la Pata Rât.

 

Directorul Aeroportului, David Ciceo, a declarat că în 5 iulie, între orele 22.00 și 23.00, zona Aeroportului ”a fost afectată serios de un val de fum înecăcios și urât mirositor, care a venit din zona gropii de gunoi de la Pata Rât. Avînd în vedere că aerul a devenit irespirabil, faptul că a fost afectată vizibilitatea pe aeroport (datorită densității fumului) și că pe aeroport urmau să aterizeze în scurt timp mai multe aeronave, serviciile de trafic aerian ROMATSA, au apelat prin turnul de control la Inspectoratul de Situații de Urgență Cluj. 

 

Formațiunea ISU Cluj s-a deplasat la fața locului și a constatat că era vorba despre aprinderea unor deșeuri, în special din cauciuc, care prin ardere emanau acest fum extrem de toxic pentru personal, pasageri, și care putea afecta desfășurarea în siguranță a activității de aviație civilă”.

 

David Ciceo cere Consiliului Județean Cluj să intervină pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.

 

Singura soluție ar fi identificarea unui alt teren pe care să fie depozitate deșeurile în mod temporar, până când va fi terminat depozitul ecologic. Reglementările Aeronauticii Civile Române prevăd că ”pe terenurile de aeronautică civilă și în vecinătatea acestora (inclusiv în perimetrul infracturucturilor aeroportuare și în împrejurimi) siguranța zborului se realizează prin interzicerea și eliminarea surselor de fum pentru siguranța vizibilității”.

 

 

Comentarii Facebook