Tinerii de 18 ani din Cluj au primit o hârtie ce seamănă cu ORDINUL DE ÎNCORPORARE

 

Elevii din școlile clujene, care au împlinit 18 ani, au primit din partea Centrului Militar Zonal Cluj o hârtie prin care sunt chemați să fie luați în evidență.

 

Cetățenii români, bărbați, au obligația ca, în termen de 6 luni de la data împlinirii vârstei de 18 ani, să se prezinte la centrele militare pentru luarea în evidența militară.

 

Neprezentarea la centrele militare în termen de 6 luni, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 300 lei”, se arată în hârtia primită de tineri. 

 

Tinerii care au împlinit 18 ani vor fi supuși unui interviu sumar, va fi completată fișa de luare în evidență și va fi eliberată o adeverință de ”recrutare”.

 

Tinerii de la un liceu maghiar din Cluj au primit astfel de hârtii oficiale și se întreabă dacă nu este vorba despre o farsă. ”E la fel cu cea primită de cei din Ucraina. E fix același text. Acum au venit 3 soldați și au impartit diriginților hârtiile”, a povestit o elevă.

 

Cei de la Centrul Militar Zonal Cluj spun că este vorba numai despre o operațiune standard. ”Conform Legii 395 din 2005 și a Legii 223 din 2010, tinerii de 18 ani trebuie să fie luați în evidență. Nu se face încorporare. Tinerii trebuie să se prezinte cu dosarul și nu se va întâmpla nimic”, a spus un reprezentant al Centrului Militar Cluj.

 

Cei care nu se vor duce pentru a fi luați în evidență riscă amenzi de la 100 la 300 de lei. 

 

 

Inspectorul general școlar, Valentin Cuibus, a declarat că nu s-a primit o adresă oficială din partea Centrului Militar Zonal și că nu știe ca în alte școli să fi fost semnalate astfel de cazuri. ”Nu avem un protocol semnat. Probabil este o activitate reglementată de lege, dar tinerii nu au de ce să se teamă. Stagiul militar nu mai este obligatoriu, fiind o chestiune numai de luare în evidență”, a spus Valentin Cuibus.

Comentarii Facebook