Taranii clujeni vor sa dea in judecata "satelitii" Uniunii Europene

Sute de tarani din comunele Mociu, Frata, Suatu si Ceanu Mare planuiesc sa dea in judecata Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura Cluj pentru neplata subventiilor pe suprafata acordate de Uniunea Europeana.

 

Agricultorii acuza APIA Cluj ca nu si-a facut bine treaba si ei au fost exclusi de la plata pe urmatorii 3 ani. In plus, ei contesta cu vehementa teledetectia facuta prin satelit la comanda Uniunii Europene, pentru a vedea daca au mintit sau nu in cererile de primire a subventiilor.

"Oamenii si-au depus cererile asa cum li s-a cerut si s-au trezit ca au fost refuzati de la plata. In comuna Mociu din 800 de persoane care si-au depus cererile in jur de 60 nu au primit banii. Sunt oameni batrani care s-au dus cum au putut pana la APIA Apahida si acolo si-au completat dosarele. Poate au fost greseli, dar oamenii au cultivat terenurile si merita banii", a declarat  pentru stiridecluj.ro Ilisie Pasca, inginerul agricol de la primaria din Mociu.

Situatia este mai grava in comuna Frata, unde din 900 de dosare depuse, aproximativ 500 au fost respinse de la plata. Taranii sunt disperati pentru ca au cheltuit mult cu aratul si cultivatul terenurilor si acum se trezesc ca nu primesc nici un ban. "Am cultivat 6 hectare si trebuia sa primesc 60 de euro la hectar. M-am bizuit pe banii astia si am investit din buzunarul meu o suma mare pentru cultivarea pamantului, in jur de 3.000 de lei. Acum sa ma trezesc ca dupa teledetectia facuta sa fiu exclus pentru ca terenul meu nu e amplasat cum am zis eu. De ce nu si-au facut treaba mai bine inginerii de la APIA", a declarat Lazar Soporan, un localnic din Frata.

Agricultorii sunt decisi acum sa se coalizeze si sa dea in judecata APIA Cluj pentru a-si cere drepturile restante, pentru ca ei au facut tot ce li s-a cerut dar nu au primit indrumare din partea inginerilor de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. "Au zis ca nu ne-au gasit prin satelit, ce satelit domnule? Io am pamint acolo de cand ma stiu, toata lumea stie asta si acuma vin sa imi zica de satelit numa sa nu imi dea banii. O sa ne judecam si o sa vedem dupa aia", a spus alt satean.

Reprezentantii APIA Cluj au declarat ca agricultorii din tot judetul si-au depus cereri pentru a obtine subventii pe suprafata pe anul 2008 si in conformitate cu normele Uniunii Europene s-a facut o verificare prin teledetectie prin satelit. Intre comunele verificate s-au numarat si Frata, Mociu, Suatu si Ceanu Mare, iar o parte din suprafetele declarate de localnici nu au corespuns cu cele identificate prin satelit.

 

"Oamenii sunt batrani si nu prea se mai descurca sa intocmeasca un dosar, asa ca probleme de genul asta e inevitabil sa apara, dar oricum tot ce s-a detectat prin satelit e corect si su avem ce face decat sa ii excludem de la plata", a declarat  pentru stiridecluj.ro Dumitru Gabor, seful centrului APIA Apahida.


Oamenii care au fost prinsi cu "minciuna" de satelitul Uniunii Europene vor fi exclusi de la plata, in functie de gravitate, de la un an pana la trei.

Comentarii Facebook