"In Cluj sunt sute de consumatori ocazionali de droguri legale", declara seful Biroului Antidrog Cluj

"In Cluj sunt sute de consumatori ocazionali de droguri legale, dar mult mai putini care se drogheaza constant, adica sunt dependenti". Declaratia apartine sefului Biroului Antidrog Cluj, Sebastian Marcu, care a mai spus ca scoaterea in afara legii a acestor droguri ar fi un lucru foarte bun.

De la inceputul lunii ianuarie, Agentia Antidrog Cluj ofera consiliere unui numar de cinci tineri care au consumat droguri legale, iar patru dintre acestia sunt insotiti de parinti, care vor sa invete si ei cum sa isi ajute copiii sa treaca peste aceasta dependenta.

"Sunt cinci tineri care vin la consiliere, dupa ce au devenit dependenti de drogurile considerate legale: etnobotanice sau saruri de baie. Consumatorii acestor droguri au intre 17 si 22 de ani, cam atat se stie despre ei pentru ca la noi fenomenul este unul relativ nou. Tocmai de aceea nu se stie cam de cati consumatori vorbim. Estimativ am putea spune ca sunt de ordinul sutelor cei care incearca sa vada cum e sa iei aceste droguri, dar frecvent se drogheaza mult mai putini", a declarat pentru Stiri de Cluj.ro seful biroului Antidrog Cluj, Sebastian Marcu.

Foarte multi tineri incearca drogurile etnobotanice, mai mult ori din curiozitate, dar "renunta pentru ca au o experineta foarte urata. Greturi, stari de rau. Aceste droguri au efect halucinogen asa ca multi renunta dupa prima experienta", a mai spus Sebastian Marcu.

El a mai declarat ca nu se stie nici macar cati dintre cei care ajung la Unitatea de Primire a Urgentelor Cluj (UPU) au consumat droguri legale, pentru ca nefiind vorba de o ilegalitate, medicii nu au la dispozitie aparatura cu care sa puna diagnosticul exact. "Medicii nu au kit - ul cu care sa depisteze drogurile, asa ca ii trateaza pe tineri pentru greturi si dureri. Ii cred pe cuvant cand spun ca nu au consumat si gata. Dar daca aceste droguri ar fi scoase in afara legii, lucrurile ar sta altfel si consumul a scadea semnificativ", a mai spus Sebastian Marcu.

In prezent in Cluj-Napoca functioneaza trei magazine care comercializeaza plante etnobotanice, dar drogurile pot fi comandate direct de pe internet, de pe site -uri specializate.

Efectul drogurilor legale poate fi la fel de devastator ca si cel al stupefiantelor. "Sarurile de baie contine un derivat al amfetaminei, un drog sintetic halucinogen, si dozele au efect de durata scurta, maxim doua ore. Multi tineri iau mai multe doze si de aici complicatiile, cei cu probleme cardiace pot ajunge la infarct. Si plantele etnobotanice sunt la fel de periculoase si pun in pericol viata celor care le consuma", a mai spus seful Biroului Antidrog Cluj.

Primul ministru Emil Boc a anuntat saptamana trecuta ca trebuie urgentat proiectul de lege prin care plantele etnobotanice sa fie scoase in afara legii, mai ales dupa ce un tanar care a consumat astfel de droguri si-a pierdut viata.

Comentarii Facebook