SUPER HACKER din Cluj a ATACAT site -ul președinției României. El deținea 62.000 de carduri bancare

 

Procurorii DIICOT au reținut un super HACKER din Cluj, pe baza informațiilor oferite de Serviciul Român de Informaţii.

 

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 – martie 2014, numitul B.S.T. a deţinut fără drept datele a 62.000 card-uri bancare unice, date care au fost obţinute în mod ilicit şi care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operaţiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de  identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali.

 

De  asemenea, există suspiciuni că,  susnumitul a transmis în mod neautorizat către alte persoane un număr de 3449 de card-uri bancare unice, conţinând date de identificare ale unor card-uri bancare aparţinând unor utilizatori, date care au fost obţinute în mod ilicit.

 

Ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de card-uri bancare transmise de numitul B.S.T., în mod neautorizat, erau  trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram sus numitului sau numitei U.A., ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziţionarea şi tranzacţionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

 

Valoarea monedelor virtuale deţinute de către B.S.T era transformată în monedă convenţională – USD sau Euro şi ulterior transferată în conturile acestuia deschise la bănci din România sau în conturile numitei U.A.

 

Din aceste conturi,  susnumiţii efectuau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obţinute în vederea achiziţionării de bunuri. Valoarea totală a sumelor de bani obţinute în urma săvârşirii infracţiunilor identificate până la acest moment în cauză este de  643.564 lei”, precizează procurorii DIICOT Cluj.

 

De asemenea, există suspiciuni că B.S.T. a procedat la accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduieşte server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Președinției României, accesul la acest sistem informatic fiind restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obţinerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deţinute şi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice.

 

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate  sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 USD, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii.

 

Procurorii DIICOT Cluj vor audia mai multe persoane urmând a fi dispuse ulterior măsuri legale în cauză.

Comentarii Facebook