Studiu al Băncii Mondiale: Peste 15% dintre români ar vrea să se mute la Cluj-Napoca! Ce îi atrage

 

Peste 15 la sută dintre români ar vrea să se mute la Cluj-Napoca pentru că apreciază calitatea vieții.

 

Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbană la Banca Mondială, a prezentat un studiu realizat de Banca Mondială și dezbătut la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) a UBB, la evenimentul ”Oraşe Magnet: Ce pot face oraşele româneşti pentru a fi mai atractive pentru oameni”.

 

În ceea ce priveşte preferinţa oamenilor, s-a răspuns la un chestionar aplicat la nivel naţional în perioada martie – aprilie 2017 pe un eşantion de 1.250 de respondenţi care au fost întrebaţi în ce oraş din România s-ar muta dacă ar avea posibilitatea să se mute în alt oraş faţă de cel în care locuiesc. 15,32% din cei chestionaţi au răspuns că s-ar muta la Cluj-Napoca, oraşul fiind primul în top, atraşi de calitatea vieţii şi de serviciile de sănătate din oraş, educaţie universitară, locuri de muncă, mediul cultural-artistic dinamic, mediul economic activ, mai ales pe servicii cu valoare adăugată mare, cum ar fi IT, industria farmaceutică, consultanţă. Cluj-Napoca este urmat de Bucureşti, cu 14,46% şi Timişoara, cu 11,88%. Studiul a fost făcut de Banca Mondială în colaborare cu Comisia Europeană, scopul fiind regândirea politicii de dezvoltare regională pe perioada de programare 2021 - 2027”, a spus Ionescu-Heroiu.

 

De asemenea, conform studiului, Cluj-Napoca se situează pe primul loc în România fiind cel mai atractiv oraş secundar în funcţie de Indicele de Magnetism. Acesta ia în calcul venitul firmelor pe cap de locuitor, salariul mediu, numărul de studenţi, investiţiile pe cap de locuitor.

 

Studiul arată că românii nu mai sunt atât de determinați să se mute în străinătate: 66,5% au spus că s-ar muta în ţară faţă de 31,25% care au spus că s-ar muta în afara țării.

 

Cluj-Napoca este pe drumul corect şi putem atinge obiectivul de a fi oraşul numărul 1 în România în materie de calitate a vieţii şi de referinţă în Centrul şi Estul Europei”, a afirmat și primarul Emil Boc.

Comentarii Facebook