Studentii de la UBB Cluj protesteaza alaturi de profesorii de la Universitate fata de Legea Educatiei


Studentii de la Universitatea "Babes-Bolyai" se alatura protestului initiat de profesori fata de proiectul Legii Educatiei. Tinerii considera ca autonomia universitara va si pusa in pericol, daca proiectul nu este modificat.

"Autonomia universitara este abordata doar la nivel declarativ in cele trei articole din proiectul legii educatiei. De pilda, art. 108 este de fapt o contradictie de termeni, care, in mod efectiv, duce, cum se spune si explicit in text, la "controlul autonomiei universitare". Cu titlu de exemplu, putem aminti art. 112, ramas extrem de ambiguu privind relatia dintre minister si universitate, care poate fi interpretata in dauna autonomiei universitare", sustin reprezentantii studentilor intr-un comunicat.

Tinerii sustin ca legea educatiei le ingradeste libertatile, deoarece "se pot desfiinta si infiinta facultati in mod discretionar. Doctoranzii sunt inclusi in mod confuz in categoria studentilor doctoranzi, fara sa precizeze statutul acestora, fiind diferentiati de masa studentilor. Acestia nu isi finalizeaza studiile prin examen asa cum prevede prezentul proiect al legii educatiei, ci prin sustinerea tezei de doctorat, cum se intampla de fapt, in acest moment, in spiritul tuturor scolilor doctorale europene".

Studentii se tem ca prin noua lege nu vor mai avea nici un cuvant de spus, nefiind inclusi in mecanismele de conducere a universitatilor. "Studentii nu mai sunt reprezentati in mecanismele de luare a deciziilor din spatiul universitar. De asemenea, nu putem fi de acord, ca parte a procesului de educatie, cu o "abordare preferentiala" a finantarii universitatilor, in conditiile in care aceasta poate sa lase loc arbitrariului, recentralizarilor si politizarii procesului educational", mai arata Consiliul Studentilor din UBB in comunicat.

Ei reclama si faptul ca profesorii sunt alungati sin universitati prin impunerea limitei de varsta de 65 de ani pentru pensionare.

Comentarii Facebook