STS minte de îngheaţă apele în cazul accidentului de avion din Apuseni


Doi oameni au murit de frig, dar Serviciul de Transmisiuni Speciale continuă să dezinformeze populaţia în legătură cu modul în care a gestionat localizarea şi ulterior comunicarea informaţiilor către instituţiile care ar fi trebuit să se ocupă cu salvarea supravieţuitorilor.

Ultima minciună majoră se referă la faptul că medicul Radu Zamfir, care se afla în avionul groazei, după prăbuşire, a anunţat incidentul al 112 a comunicat în loc de coordonatele geografice ale locului prăbuşirii, ora afişată de telefonuil mobil. Potrivit STS, acest lucru se întâmpla la ora 19.30, în data de 20 ianuarie 2013, când a avut loc tragedia aeriană. ”Serviciul de Telecomunicaţii Speciale protestează ferm faţă de afirmaţiile potrivit cărora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112. Dânsul a descris doar ce vedea în jurul său şi pe un ecran de telefon mobil, începând cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicând ca şi coordonate ora afişată pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1, care, evident, nu sunt cooordonate geografice”, se arată într-un comunicat al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Comunicatul sec al STS este cât se poate de fals. Unul dintre salvamontiştii clujeni care a participat la operaţiunea de salvare, Codrin Roman a declarat că a vorbit cu doctorul Radu Zamfir, prin sistemul de urgenţă 112, în conferinţă, la ora 18.10. ”La conferinţa de presă pe care am susţinut-o am spus că am vorbit cu unul dintre medicii din avion. Acum, am aflat şi cu cine am vorbit atunci, cu medicul Radu Zamfir. Ora indicată de telefonul meu mobil era 18.10 iar convorbirea propriu-zisă cu medicul Zamfir a durat a durat 45 de secunde. Erau foarte multe persoane în conferinţă, iar medicul primea foarte multe sfaturi despre protocoale medicale”, a spus Codrin Roman.

Salvamontistul l-a rugat pe medicul Radu Zamfir să citească datele geografice care îi apăreau pe ecranul telefonuluii mobil. ”Era foarte agitat. Era mai degrabă preocupat să îi ajute pe ceilalţi care erau răniţi. De pe Google map mi-a citit datele geografice şi nu date de localizare GPS. Mi-a spus că bordul avionului era distrus şi nu avea ce date GPS să citească. În schimb, mi-a spus că pe harta de pe telefonul lui mobil se aflau la mijlocul localităţilor dintre Poiana Horea - Horea şi Mărişel - Arieşeni, la est de drum naţional şi la sud de graniţa dintre judele Alba şi Cluj, lângă o buclă. Deci domnul doctor Zamfir a comunicat datele pe care putea să le comunice la momentul respectiv. A mai spus că este zăpadă mare în zonă şi că au căzut într-o zonă de pădure de brazi”, a spus Codrin Roman.

 


Pe baza acestor date sumare comunicate de medicul Zamfir, salvamontistul clujean a estimat că zona de căutare se află în zona Vârfului Petreasa, locul unde au şi fost găsiţi.

Cu toate acestea, salvatorii clujeni au fost dirijaţi de prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, să caute în zoan Crucea Iancului-Mărişel.
 
Un salvamontist din Cluj a avut un PLAN de CĂUTARE BLINDAT, dar ignorat de ISU și Prefectură

Comentarii Facebook