STENOGRAME INCENDIARE Vezi cum își trata directorul ISCTR Cluj, Rareș Pop, angajații: ”Mă p*ș pe fața lor”


Directorul arestat al ISCTR Cluj, Rareş Pop,  îşi "trata execrabil subalternii care nu vroiau să îi execute ordinele şi să nu mai amendeze firmele agreate, care încălcau legislaţia rutieră”.

Rareş Pop este un liberal din garda nouă a partidului, care peste noapte a fost uns director la ISCTR Cluj. Are doar 34 de ani şi tupeu cât cuprinde. Urmărirea penală efectuată de procurorii DNA Cluj a demonstrat faptul că Rareş Pop şi-a urmărit doar interesul personal după ce a fost numit în funcţia de director. În parlalel avea patru societăţi comerciale care au fost trecute pe numele soţiei, pentru a nu bate la ochi, "Universal Auto Special" SRL, "UAS Service" SRL, "Universal Inspecţii" SRL şi "MM ITP Test" SRL. Toate aceste societăţi comerciale aveau legătură cu activitatea auto, de la vânzări de piese auto şi până la inspecţiile tehnice periodice, potrivit EVZ.ro.

Comportamentul lui Rareş Pop demonstrează clar că tot sistemul de control al traficului rutier funcţionează doar pe bază şpăgi şi interese. Multe dintre societăţile comerciale care au fost favorizate de către Pop, reveneau cu mijloacele de transport la firmele acestuia pentru a efectua fie inspecţiile tehnice periodice, fie diferite lucrări mecanice

Ancheta penală a mai demonstrat că inspectorii ISCTR din teritoriu erau, practic, sclavii lui Rareş Pop. Subalternii care aveau curajul să comenteze erau detaşaţi "la batalionul disciplinar ISCTR Sălaj". În acest dosar de corupţie a mai fost arestat şi directorul ISCTR Cluj, Claudiu Vasile Crişan.


Inspectorul şef teritorial Rareş Pop l-a schimbat din funcţia de director al ISCTR Bihor, Nicolae Porumb, în ianuarie 2014 pentru că nu a vrut să se conformeze ordinelor şi anume de a nu mai sancţiona în trafic firmele apropiaţilor şefului de la Cluj. Pe subaltenii de la Bistriţa, Pop i-a convocat la CLuj unde le-a ţinut o şedinţă pentru lămurire. În paralel, unui apropiat, un anume Dumitru Prichici, Pop îi spune că "se pişă" pe faţa subalternilor care nu îl ascultă şi că îi va trimite la Sălaj.

Discuţie interceptată în data de 20.01.2014, ora 14.01

Ioniţă Răzvan: Da? Ăsta tot botos îi.
Pop Rareş Vasile: Cine?
I.R.: Porumb ăsta. Zice: bă, la două şedinţă, nu ştiu ce ... tot botos îi? Acum ajung şi eu în două minute la birou.
P.R.V.: Eu mâine-i propun la Ştefănescu să-l schimb, deci eu nu stau mâine pe gânduri.
I.R.: Ştiu că mi-o zis şi mie şefu dar no, nu mă bag eu ştii tu în ale voastre
P.R.V.: Deci eu miercuri, când mă duc la Bucureşti, o să-i spun: vreau delegare trei luni de zile pe altcineva. Interimar.
I.R.: Da mă sigur.

În discuţia purtată de directorul regional Rareş Pop cu Dumitru Prichici, patron al firmei "Nicolmit" SRL, oficialul îi dă asigurări că nu va mai avea probleme cu inspectori ISCTR Bistriţa.

Pop: Alo, te salut.
Prichici: Te salut. Te-am tot sunat. Na, nu ştiu ce-o să fie, oricum ... na nu-i chiar bună treaba dar asta e.
Pop: Mitică, eu acum am discutat cu labele astea astea. Mâine dimineaţă toţi sunt invitaţi la Cluj şi pleacă la Sălaj. Deci aşa ceva mie nimeni nu-mi face şi mă piş pe faţa lor ... Mi-o mai făcut o chestie la Bihor şi pe ... ştii l-am schimbat pe Porumb de la Bihor ... Deci şeful de la Bihor l-am schimbat săptămâna trecută".

Tot la Bistriţa, inspectorii ISCTR continuau să deranjeze afacerile personale ale directorului Pop. Într-o discuţie cu un anumit Adrian Filip din Vişeul de Sus, Pop îl numeşte pe un subaltern "idiot".

Discuţia interceptată în data de 17 martie 2014, între Rareş Pop şi A.F.

Filip: Da. Mă, da n-o făcut ăsta nimica, mă.
Pop: Ce?â
Filip: N-o fost deloc, deloc.
Pop: Da io am vorbit şi-o zis că-i totu OK.
Filip: Nu, mă, deloc, din contră. Alo?
Pop: Să ştii că mă surprinzi. No stai liniştit, că mă ocup atunci de problemă, da io am sunat şi mi-o promis că-i în regulă şi ne vedem cu bine.
Filip: Nu, i-o dat verdele în mână.
Pop: Du-te mă!
Filip: dă-i în ... mamii lor de ...
Pop: Deci mă interesez că e a doua oară când face chestia asta.
Filip: Da cine-i?
Pop: Unu Aurel, un idiot.
Filip: No, hai să vedem ... hai mâine să-l rezolvăm, mă, dacă trebe. Alo?
Pop: Da, te-aud, nu, stai liniştit că-i în regulă ...

După această discuţie, sătul de problemele pe care i le fac subalternii de la Bistriţa, Rareş Pop l-a sunat pe inspectorul coordonator din acest judeţ, Radu Dohotar, şi l-a convocat de urgenţă la Cluj.

Pop: Servus Radu. Radu? Mâine la ora 10 vreau să vii cu toţi colegii tăi până la Cluj.
Dohotar: Îhî ... Numai noi?
Pop: Da. Voi patru.
Dohotar: Rareş ... Nu ştiu, că eu uite acuma m-am operat la dinţi. Mi-am făcut o operaţie. Nu vezi cum vorbesc?
Pop: Da nu trebuie să vorbeşti. Numai să asculţi.
Dohotar: Îhî ... Da ce? S-o întâmplat ceva, sau în legătură cu ...?
Pop: Nu. La ora 10 vreau să avem o discuţie toţi patru.
Dohotar: Pe ce temă. Că-s curios?
Pop: Pe nicio temă. Să avem o discuţie noi.
Dohotar: De bine sau de rău?
Pop: De bine. De bine. o discuţie bărbătească trebuie să avem.

Firmele ajutate se prezentau la ITP la firmele lui Pop

Procurorii DNA susţin că cele patru firme ale directorului Pop funcţionau la capacitate maximă deoarece multe dintre societăţile "ajutate" reveneau pentru inspecţii tehnice perioadice sau alte lucrări mecanice.
În actele respectivelor socieăţi comerciale, ca şi acţionar unic figurează Andreea Pop, soţia lui Rareş Pop. Anchetatorii susţin că soţia lui Pop nu se implică în coordonarea firmelor deoarece se află în concediu pentru creşterea copilului.
În aceste condiţii singurul care coordona întreaga activitate fiind Rareş Pop.

La dosar există foarte multe interceptări care dovedesc faptul că Pop se implica activ în coordonarea firmelor sale. În acest sens, o discuţie telefonică interceptată între directorul Pop şi Marius Buturoagă, reprezentant al Arcese Transport SRL, care a apelat la serviciile firmei "UAS Service SRL".

Buturoagă: Mi-a venit acum factura de la tine pentru ITP-uri.
Pop: Aşa şi?
Buturoagă: Şi e greşită suma. Nu-i preţul acela vechi la care ne-am înţeles. Îi preţul de listă de la tine .
Pop: Aşa şi să-l fac aşa?
Buturoagă: Păi da. Nu? Următoarele vezi că mai vin 20.
Pop: Atunci, Marius, hai să ştergem, le refacturăm şi ... povestim şi facem para para.

Lui Pop i-a fost frică să nu se deconspire singur

Legat de activitatea din umbră la firmele sale, Rareş Pop a fost în permanenţă atent pentru a nu fie prins. Într-o discuţie avută cu Dorin Lojigan, viceprimar al oraşului Câmpia Turzii, Pop refuză să participe la o şedinţă cu tinerii liberlai de succes.

Lojigan: Auzi, vineri după masă de la ora şase, oare n-ai avea un timp liber să vi să-ţi prezint afacerea? Vrem să facem o ... cu tinerii liberali, o chestie cu antreprenoriat. Să promovăm tineri de succes ... şi ne-am gândit la tine.
Pop: Cu mare drag aş veni Dorine, da problema e că aş părea un pic incompatibil. Ha ...
Lojigan: De ce?
Pop: Că ... nu-i prea bine ...
Lojigan: Da ce-i? Care-i legătura? Nu înţeleg ... Tu nu eşti ... firma nu-ţi funcţionează?
Pop: Ba da ... dar am mutat-o de pe mine.
Lojigan: Ah ...
Pop: Am mutat-o că nu-i OK cu ce-i acuma ...


După câteva minute, Pop îl sună pe consilierul local din Câmpia Turzii, Mircea Varga şi îi explică de ce nu poate merge la şedinţa respectivă.

Pop: M-a sunat Dorin.
Varga: Ştii pentru ce, nu?
Pop: Da, m-o sunat ... Nu s-o zis să vin ... ştii foarte bine de ce
Varga: Da. Da ... Eşti gata, da.
Pop: Nu pot să fac autodenunţ în public.

Comentarii Facebook