Dupa ce a stat doi ani sub schele de lemn, acum statuia lui "Matei Corvin" va fi acoperita cu o structura metalica si va sta in ... aer

Grupul statuar "Matei Corvin" va fi acoperit de astazi cu o structura metalica, pentru ca lucrarile de restaurare sa poate continua fara a pune in pericol monumentul. Statuia va fi ridicata de la sol pentru a se lucra la fundatie.

 

Cu ajutorul schelei metalice, muncitorii vor reusi sa ridica in aer statuia, care cantareste peste zeci de tone, si vor consolida structura de rezistenta puternic afectata. "Toate aceste lucrari se realizeaza cu acordul expertilor si istoricilor care ofera consultanta de specialitate constructorului. Inainte de aceasta etapa a proiectului s-au realizat o serie de analize si expertize privind structura betonului din care este realizat soclul, precum si situatia infiltratiilor de apa in structura de rezistenta. Concluziile acestor expertize au dus la decizia ridic?rii temporare a statuii si la decizia de a se restaura componentele grupului statuar”, sustine viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Laszlo Attila.   

 

Contractul pentru restaurarea statuii lui "Matei Corvin" a fost semnat in 22 iulie 2009. "Reabilitarea grupului statuar (n.r. Grupul Statuar "Matei Corvin") este una dintre investitiile prin care Primaria doreste sa readuca centrul orasului la locul pe care il merita in atentia cetatenilor si sa puna in valoare toate monumentele importante ale urbei. Grupul statuar va face parte integranta din zona pietonala din Piata Unirii,”, a afirmat si primarul Sorin Apostu.

 

Anil trecut, in 12 decembrie, municipalitatea si Ministerul Educatiei si Cercetarii din Ungaria au incheiat un acord prin care este asigurata finantarea lucrarilor, pentru restaurarea grupului statuar din Piata Unirii. Astfel, oficialii de la Budapesta contribuie cu 400.000 de euro la lucrari, iar restul banilor sunt asigurati de primaria Cluj-Napoca.

Proiectarea si expertiza monumentului a costat 150 de mii de lei, iar conform studiului de fezabilitate valoarea totala a investitiei se ridica la 4,2 milioane de lei. Lucrarile de restaurare sunt facute de SC Concefa SA, care s-a angajat la licitatia organizata de primaria clujeana ca va face lucrarile contra sumei de 1.6 milioane de lei. Primarul Sorin Apostu a mai declarat ca inaugurarea Grupului Statuar din Piata Unirii va fi facuta in luna iulie.

Comentarii Facebook