Spitalul de Urgență din Mănăștur, abandonat pentru că s-a greșit proiectul: Pe holuri nu se putea întoarce nicio targă

 

Spitalul de Urgență din Mănăștur este o adevărată ruină, după ce timp de 18 ani nu s-a mai făcut nimic. Lucrările au fost oprite în anul 2000, pe motiv că imobilul a fost proiectat greșit.  

 

Lucrările din capătul cartierului Mănăștur au ”înghițit”, în total, un milion de lei, la valoarea din 1995. 

 

Construirea Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca a fost iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj în anul 1994, iar lucrările pe terenul de 21.000 de metri pătraţi au început în aprilie 1995. Lucrările, făcute de firma TCI Contractor General Cluj-Napoca, aveau un termen de finalizare de patru ani.

 

Investiţia a fost estimată la 750 de milioane de lei, la vremea respectivă, echivalentul a 3,3 milioane de lei noi, potrivit calculelor constructorilor.

 

”Proiectul era gândit pentru şase secţii medicale care să acopere toată gama, de la Chirurgie la Terapie Intensivă, şi un număr de 210 paturi, în saloane”, a declarat un reprezentant al autorităţilor locale din acea perioadă, citat de Mediafax.

 

Spitalul era considerat unul vital, pentru a decongestiona situația de la clinicile din centrul orașului. 

 

Lucrările au fost începute de PSD (PDSR de atunci), dar Convenţia Democrată a oprit finanțarea, la stadiul de execuție de 40%.

 

În anul 2000, după ce PSD a revenit la putere, conducerea de atunci a Direcției de Sănătate Publică Cluj a dat publicității un studiu efectuat de specialiști, care evidenția că tot proiectul a fost greșit și că ”spitalul avea holurile prea înguste, care nu ar fi permis trecerea a două tărgi mobile una lângă alta, spaţiul de manevră fiind redus, ba că unele saloane nu aveau înălţimea optimă, că nu era compartimentat corespunzător unei unităţi medicale moderne”.

 

După acea perioadă s-a vorbit despre cedarea imobilui spre alte instituții, inclusiv pentru a fi amenajat acolo un Liceu de Muzică. Totul a fost abandonat.

 

După anul 2012, președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a spus că în imobilul de la Colina ar putea fi construit un spital de copii. 

 

Nou Spital de Copii în Mănăștur. LOCAȚIA este SURPRINZĂTOARE - VIDEO

Comentarii Facebook