Social

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a primit echipamente medicale de un milion de euro

   

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a reușit achiziția a două aparate medicale performante, care vor fi instalate în Laboratorul de angiografie și cateterism cardiac și în Laboratorul de radiologie și imagistică medicală.

 

Este vorba despre un angiograf, în valoare de 2.916.000 lei (cu TVA) cu garanție completă pentru 10 ani, cu piese incluse, și un aparat de mamografie, în valoare de 1.580.000 lei (cu TVA), cu garanție completă pentru 5 ani și piese incluse. Fondurile pentru achiziția celor două aparate sunt asigurate de Ministerul Sănătății.

 

După 14 ani de funcționare, angiograful din dotare este în afara perioadei de suport tehnic, prin urmare, nu se poate garanta remedierea defecțiunilor. Deși, în 2014, s-au alocat peste 200.000 lei pentru reparație, aparatul prezintă erori de funcționare. Echipamentul medical este indispensabil pentru diagnosticul și tratamentul intervențional al urgențelor cardio-vasculare. Anual, de angiograf beneficiază aproximativ 1500 de pacienți. În plus, spitalul asigură două zile pe săptămână garda de infarct miocardic acut, cu acoperirea zonei de nord-vest a țării.

 

Angiograful digital nou are ”o rezoluție foarte bună a imaginilor, permițând un diagnostic precis, cu doze de iradiere mult reduse, față de echipamentul folosit anterior. Având la dispoziție un angiograf modern, pot fi urmărite și alte direcții de dezvoltare, cum ar fi proceduri terapeutice valvulare, de implantare a unor proteze valvulare aortice sau reparație de valvă mitrală, fără a fi necesară intervenția chirurgicală pe cord. De asemenea, defectele structurale cardiace pot beneficia de o terapie percutană, mult mai puțin invazivă, în comparație cu intervențiile chirurgicale pe cord”, declară dr. Călin Homorodean, de la Secția Cardiologie II — Intervențională.

 

Dotarea cu un mamograf performant a fost necesară, ținând seama că, la momentul actual, se fac anual examinări pentru peste 4000 de paciente, iar aparatul existent (din 2001) și-a depășit durata normală de funcționare, iar cheltuielile de întreținere sunt substanțiale. 

 

Noul mamograf digital va permite efectuarea unor manopere intervenționale (biopsii mamare și ganglionare ori localizări preoperatorii ghidate mamografic și ecografic) și, prin tehnologia utilizată, diagnosticul va putea fi stabilit cu mai multă precizie și acuratețe, fapt care va reduce semnificativ incidența intervențiilor chirurgicale și a rezultatelor fals negative. În plus, dr Cristiana Ciortea, de la Laboratorul radiologie și imagistică medicală, subliniază impactul pozitiv pe care noul echipament îl va avea ”asupra activităţii de învăţământ şi formare profesională a studenţilor, medicilor rezidenţi şi a medicilor specialişti care se pregătesc pentru obţinerea atestatului de senologie imagistică”.  

 

Contractual, în termen de 60 de zile lucrătoare de la primirea comenzii ferme, furnizorii se obligă să instaleze și să pună în funcțiune noile aparate. În 2016, Spitalul va achiziționa, pe lângă cele două aparate de înaltă performanță și alte echipamente medicale: ecografe de medie și înaltă performanță pentru Ginecologie, Cardiologie, Medicină internă, ATI, echipamente RX digitale fixe și mobile, paturi de ATI, ventilatoare, aparate de anestezie și incubatoare pentru nou-născuți”, a precizat managerul SCJU Cluj, Petru Șușca. 

coral1_1_1.jpg
29-3-2016, 19:30
14 vizualizări
1 comentarii
Primaru'29-3-2016, 23:00
Dragii mei ala nu va fi folosit. Voi credeti ca lipsa aparaturii e problema?
O sa se "strice" in cateva luni si veti fi trimisi in particular.
E procedura standard.

Cele mai citite ştiri din Social

548 vizualizări
18-9-2018, 14:18
Imagini șocante cu drogați într-un oraș din Cluj. Tineri care par POSEDAȚI - VIDEO» Vezi tot
303 vizualizări
19-9-2018, 22:12
Pomohaci și-a recunoscut vina pentru a primi un an de închisoare cu suspendare» Vezi tot
274 vizualizări
19-9-2018, 15:13
Tupeu MAXIM la Cluj! Cum a reușit să parcheze un șofer, ziua în amiaza mare, la Vivo FOTO» Vezi tot
235 vizualizări
19-9-2018, 22:25
Un clujean a făcut un experiment cu roșii made în Germania. Au încolțit și nu s-au stricat - FOTO» Vezi tot
174 vizualizări
19-9-2018, 11:03
Necropsia câinelui mort la Clinica USAMV Cluj arată că nu putea fi salvat. Medicii: Am fost hărțuiți» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?