Spectacolul de teatru ”Iona” de Marin Sorescu, în premieră la Salina Turda - FOTO

 

O inedită premieră teatrală a piesei Iona de Marin Sorescu, în regia Mihaelei Panainte şi interpretarea lui Florin Vidamski, va avea loc în 19 octombrie, de la ora 18.00, în Salina din Turda. 

 

Spectacolul este o producţie a Teatrului Independent ”Sala Mică”în parteneriat cu Primăria şi Salina Turda.

 

Doream de mulţi ani să montez acest text şi căutam un spaţiu special pentru  acest spectacol”, a declarat  regizoarea Mihaela Panainte la conferinţa de presă de luni 7 octombrie. ”Am căutat un actor tânăr, pentru Iona. Spectacolul a fost construit  pe lacul din incinta salinei, pe o platformă/plută de 2x2 metri. Este un spectacol instalaţie, spaţiul salinei fiind scenografia noastră <<naturală>>”, a spus regizoarea.

 

Un proiect curajos şi incitant, o provocare frumoasă. Pentru mine acest drum către spectacol a dezvăluit o triplă întâlnire: cu regizoarea Mihaela Panainte – un animator de teatru talentat, care aduce un aport viu şi extrem de original în peisajul teatral românesc; cu textul lui Marin Sorescu – o tulburătoare adâncime, o complexitate ameţitoare a sensurilor şi o mare confruntare pentru orice actor; iar cea de-a treia, cu spaţiul acesta fenomenal din adâncul salinei, care se potriveşte perfect textului”, a mărturisit Florin Vidamski.

 

”Iona e  poezie pură , Iona  parcurge un spaţiu iniţiatic şi revine în lume , poate tranformat , poate capabil de a se raporta la ceilalţi altfel”, a mai afirmat  Mihaela Panainte.

            

Consider că acest spectacol, IONA de Marin Sorescu, gândit şi pus în scenă la Salina din Turda, este un eveniment cultural de excepţie. Dacă premiera absolută a piesei a avut loc la TEATRUL MIC din Bucureşti (1968), aici se va întâmpla revirimentul: a doua premieră absolută , de această dată  într-un spaţiu scenic la care nici măcar autorul nu a visat. Simplu, clar şi emoţionant până la lacrimi (cum şi-ar fi dorit şi autorul )”, a precizat și folosoful Banfi Geza.

 

 

Cea de- a doua reprezentaţie a spectacolului va avea loc în 20 octombrie, ora 18.00.

 

Biletele se pot rezerva la nr. de telefon 0364-260.940 sau pe biletmaster.ro. Valoarea biletului fiind de 30 de lei, respectiv 15 lei, cu reducere.

 

Organizatorii vor pune la dispoziţia spectatorilor autocare gratuite, care vor pleca la orele 17.30 de la Teatrul Naţional – intrarea actorilor. 

 

Mihaela Panainte a devenit cunoscută în spaţiul teatral atât ca animator al Teatrului ”Sala Mică”, cât şi pentru montarea sa cu Scaunele de Ionesco, jucată la o fabrică de scaune, în premieră mondială. Regizoarea va monta în perioada următoare o altă piesă ionesciană, Noul locatar, la Teatrul Municipal din Baia Mare.

 

 

Florin Vidamski a studiat actoria la Cluj. A jucat în teatrele din Cluj, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe – unde din 2007 până în 2009 a fost directorul teatrului.  A lucrat ca profesor în Germania (Burghausen) la Academia Athanor condusă de reputatul regizor David Esrig, urmând să-şi susţină anul viitor teza de doctorat ”Drumul spre spectacol prin Metoda David Esrig” la UNATC Bucureşti. A jucat în câteva spectacole antologice regizate de Radu Afrim, între care Trei surori.

Comentarii Facebook