Șoferii de autobuze din Cluj-Napoca se cred la RALIU. Un clujean a sesizat CTP despre mai multe SITUAȚII

 

Un clujean care a fost la un pas să fie strivit de un troleibuz al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj a reclamat, într-o sesizare, abuzurile comise de șoferi în Cluj-Napoca.

 

David Valentin Moldovan susține că era să fie lovit, pe strada Câmpului, de un troleibuz, iar apoi șoferul l-a înjurat și amenințat.

 

Redăm mai jos plângerea depusă pe adresa sugestii@ctpcj.ro.

 

Doresc sa va rog sa luati niste masuri reale in problema soferilor de pe troleibuze si autobuze care se cred pe traseu de raliu la volanul mijloacelor de transport pline de oameni. Eu ii inteleg pe acesti soferi ca sunt nervosi, stresati, de multe ori obositi de traficul din Cluj. Inteleg perfect acest lucru, dar:

 

- daca nu sunt facuti pentru aceasta meserie, sa o schimbe; spun acest lucru pentru ca aveti soferi care se comporta profesionist, prin urmare se poate; cei care nu se muleaza profesionalismului trebuie obligatoriu sa plece sau obligatoriu sa se conformeze; nu exista alta varianta;

 

- daca se circula bara la bara, de ce unii soferi ai dumneavoastra accelereaza si franeaza brusc punand in pericol, in primul rand pasagerii si mai apoi pietonii sau alte persoane pasageri in automobilele din fata lor?

 

- eu daca sunt nervos si stresat nu ma apuc sa bat oameni pe strada, sau sa agresez soferi CTP; prin urmare nu inteleg de ce trebuie sa fim agresati de acestia in conditiile in care mare parte din salarul lor il platim chiar noi, cu fiecare bilet/abonament pe care il cumparam, sau prin impozitele locale.

 

In urma cu doua saptamani am scapat la limita de a fi lovit pe trecerea de pietoni de un troleu nr. 6, pe strada Campului. Nu vreau sa intru in prea multe detalii, mai ales ca am apucat sa vad doar linia pe care circula. Problema e ca in loc sa franeze, soferul a avut timp sa ma injure, sa gesticuleze semne obscene si sa accelereze mai departe. Problema reala e ca pentru el franarea nu era o optiune; dar eu tin mai mult la viata mea decat el la a intra in puscarie asa ca am fugit efectiv pana pe trotuar... la limita. Mentionez ca nu am traversat strada in fuga, ci am fugit doar in momentul in care l-am vazut la cativa metrii de mine gesticuland si urland ca un tembel.

 

Alta intamplare a fost astazi pe linia 6, m-am urcat in statia Piata Marasti cu destinatia Str. Memorandumului. Avea numarul de inmatriculare CJ-N 250, iar numarul troleului inscriptionat 052 (exista o sansa sa fi incurcat cifrele, motiv pentru care NU doresc sa fie sanctionat ca nu as dori sa comit o greseala). Dar, felul in care a condus este demn de raliul Clujului. La semaforul de langa Biserica Sfantul Petru am mers la cabina lui sa il rog sa nu mai conduca in halul acela ca transporta oameni nu cartofi. M-a luat cu chestii de genul "ce iti trebuie ma". I-am spus inca odata dupa care nu a mai zis nimic, dar a condus la fel: accelerari bruste si violente pana la 10-20 de metrii de semaforul pe culoarea rosie, sau masinile oprite in coloana, moment in care frana violent. Faptul ca mi-am scrantit la un moment dat genunchiul nu voi putea dovedi niciodata, asa ca ramane "paguba" mea, cu speranta e nu e ceva grav.

 

Nu mai vorbesc de comportamentul unora in trafic, vizavi de autoturisme. Stiu ca si soferii auto au problemele lor si conduita mizerabila, dar... daca un sofer auto mananca rahat la volan prin centrul Clujului, trebuie sa manance si soferul profesionist CTP? Nu tocmai prin faptul ca are atestat de sofer profesionist ar trebui sa il diferentieze de pustanii care abia trec de pubertate?

 

Dar sa revenim la ceea ce e important: voua chiar nu va pasa de conduita soferilor? Chiar lasati acesti frustrati sa se joace cu vietile oamenilor? Chiar nu va pasa ca la un moment dat oamenii vor lua atitudine? De ce trebuie intinsa coarda la maxim inainte de a schimba ceva in "mai bine", in "mai civilizat"? Nu este de ajuns ca au fost atatea incidente cu oameni raniti in troleibuze si autobuze, trebuie neaparat sa asteptam pana soferii vostri omoara pe cineva ca sa luati masuri?

 

Nu am dorit sa fac mare scandal pe tema asta, inainte de a face o plangere directa la dumneavostra. Acuma ca am facut-o, voi incepe sa filmez felul in care acesti soferi transporta materia prima a orasului. Daca chiar va pasa de imaginea pe care o aveti va rog, puneti la dispozitia noastra, a celor care va platim existenta, un sistem prin care sa putem civiliza transportul in comun. Dezvoltati o platorma sau un mecanism prin care sa inbunatatiti serviciile pe care le oferiti. Poate aveti deja asa ceva, dar nu am gasit eu. Daca da, spuneti-mi va rog, care e aceasta platforma sau mecanism? Cum poate fi sanctionat un sofer si in ce conditii? O filmare si o sesizare la voi, sau o filmare si o plangere la politie? Sau poate gasesc o televiziune care sa publice materialul?

 

Pe scurt, idea pe care vreau sa o evidentiez este ca se poate cu frumosul si trebuie sa se poata, dar voi vreti sau nu? Si daca da, cum?”.

Comentarii Facebook