SOCANT! Un batran a murit inecat la Centrul de Varstnici de la Luna de Jos, judetul Cluj. Sapte angajati sunt cercetati si risca dosare penale

 

Un batran in varsta de 60 de ani, bolnav de Alzheimer, a murit inecat in paraul care trece prin fata Centrului de Ingrijire si Asistenta din Luna de Jos, judetul Cluj. Sapte angajati vor fi trasi la raspundere.

Cazul socant s-a petrecut in data de 2 aprilie, inainte de weekend-ul de Paste. Batranul a iesit din curte, a ajuns pe drumul care trece prin fata Centrului si a fost gasit dupa cateva ore inecat in paraul de langa gardul unitatii de ingrijire a batranilor din Luna de Jos.

"Este un caz grav si a fost declansata o ancheta pentru  gasirea vinovatilor. Batranul trebuia sa fie supravegheat alaturi de celelalte persoane internate si este inexplicabil cum a putut iesi pe poarta fara sa il vada nimeni. Cert este faptul ca a fost gasit inecat, a murit ca un animal, in apa paraului care are numai cativa centimetri adancime", a declarat Nicoleta Molnar, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Cluj (DGASPC).

Conducerea DGASPC Cluj sustine ca directorul centrului din Luna de Jos a transmis un mesaj clar inainte de Paste, ca toti pacientii sa fie supravegheati pentru a nu aparea probleme. "Nu si-au facut treaba si acum comisia de ancheta a gasit vinovate sapte persoane: medici, asistente si ingrijitoare. Toti sunt vinovati, dar din pacate vor fi sanctionati numai pe linie financiare. Vor pierde 20 - 30 la suta din salariu", a mai afirmat Nicoleta Molnar.

Comisia de ancheta a stabilit ca angajatii de la Centrul de Ingrijire si Asistenta din Luna de Jos nu si-au facut treaba si sunt vinovati de moartea batranului, care nu avea cum sa ajunga in strada daca poarta era pazita de cineva.

Sanctiunile clare vor fi stabilite insa abia la sfarsitul acestei saptamani, dar cert este ca nimeni nu va fi dat afara.

Un alt incident care demonstreaza modul in care sunt tratate persoanele internate in aceste centre s-a petrecut in luna iunie a anului trecut la Centrul de Plasament "Sf Andrei" din Jucu.

In data de 8 iunie 2009, o tanara de 14 ani, internata in centru, ramasa nesupravegheata, a intrat in camera unei colege de 18 ani, care erau imobilizata, si i-a scos ochii. Ambele fete sufera de redard mintal. In urma unei anchete interne, conducerea DGASPC Cluj a decis sa le concedieze pe cele trei asistente medicale care erau de serviciu in seara respectiva.

Angajatele au dat insa in judecata Directia, iar instanta le-a dat castig de cauza. Apararea asistentelor a invocat in fata instantei numarul mic de angajati, sub normativele in vigoare, care cu greu fac fata problemelor ivite in astfel de centre.

Conducerea Directiei a declarat ca inca nu a primit oficial sentinta Tribunalului Cluj, care poate fi inca atacata cu recurs.

Comentarii Facebook