”Şeriful" american, originar din Cluj, vrea să revoluţioneze Poliţia Română. De ce nu-l ascultă nimeni

 

Marius Robert Stoica, fost ajutor de şerif din America, dar pensionat între timp, ar vrea să îi ajute pe polițiștii români să își apere mai bine drepturile.

 

Marius Robert Stoica (41 ani) a fost anul trecut invitatul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) și prezentat în mai multe județe din România. Între timp el s-a ”pensionat”, după cum spune el, din funcția de ajutor de şerif din statul Ohio și acum ar vrea să constituie o structură paralelă de reprezentare a polițiștilor. ”Voiam să îi învăţ cum să fie mai respectaţi - de şefi şi de comunitate. Mi-am oferit serviciile ca instructor la Academia de Poliţie din Bucureşti, dar mi s-a spus că nu sunt eu de nasul lor. În America, orice poliţist trebuie să fie apropiat de oameni, să fie îndatoritor, nu să aibă atitudinea asta, pe care am întâlnit-o aici în România, ca un simplu cetăţean”, motivează Stoica, conform Adevărul.

 

Marius Robert Stoica s-a născut la Cluj şi crescut la Braşov. El a emigrat cu familia în SUA, imediat după Revoluţie. El spune că a făcut ”şcoala de Poliţie“ prin 1995, iar apoi a urmat cursuri de specializare până când a reuşit să se angajeze. Pe contul de Facebook ”Marius R. Stoykka“, românul-americanul s-a trecut ca ”instructor at Certified Police Instructor through the State Highway Patrol Academy and Police Officer at International Police Association”, având ca studii ƒ”Criminologia la Ohio State University“ între anii 1993 şi 1997. În Poliţie a îndeplinit diferite funcţii care s-ar traduce generic prin ”ajutor de şerif“. Cariera lui a început în 2006, iar de atunci a trecut prin 10 locuri de muncă, și s-a terminat în decembrie 2015, după o scurtă activitate (de câteva luni) ca ”special deputy“ la Lawrence County Sherriff`s Office.

 

Cel mai mult a lucrat ca și polițist între septembrie 2010-decembrie 2014, ca ”deputy marshall“ la Cardington Police Department. El mai activase aici o perioadă de două luni în 2008, ca ofiţer auxiliar (de rezervă), până când a demisionat. Anterior, românul îndeplinise aceeaşi funcţie în anul 2007, la un departament similar din Jacksonville, de unde a fost demis după numai trei luni. Motivul: scandalul cu conotaţii sexuale în care Marius Robert Stoica a fost implicat. Presa americană relatează despre acest incident soldat cu demiterea unor dispecere de la linia de urgenţă 911. ”Aveam colege care au folosit telefonul de serviciu pentru a-mi face avansuri. Mi-au trimis poze indecente cu ele la locul de muncă. Eu le-am raportat şefului, pentru că ne trimiteau pe teren după cum aveau ele chef. Am preferat să plec, lucram oricum sub acoperire şi îmi periclitam misiunea“, spune el. Femeile i-au provocat neplăceri şi în viaţa personală, pe numele său figurând mai multe litigii civile pe care le are cu fostele sale soţii sau iubite. 

 

Poliţia Română susține că nu a purtat niciun fel de discuţii cu românul-american. ”Nu şi-a exprimat dorinţa de a veni la IGPR, niciodată nu s-a întâlnit cu cineva din IGPR, ca din partea unei instituţii. Astfel că nu am verificat cine este, de unde vine, pentru că la noi nu a venit şi nici nu a cerut vreo întrevedere. Noi avem contacte cu poliţişti americani doar prin Ambasada SUA, cu ofiţeri şi ataşaţi de legătură. Dar dacă cineva vine cu o uniformă, ca reprezentant al unei instituţii, atunci ambasada trebuie să ştie în ce calitate vin aici cetăţenii ţării respective”, au declarat oficiali ai Poliţiei Române.

 

Ambasada SUA neagă prezenţa în calitate oficială a lui Marius Robert Stoica. ”Robert Stoica figurează ca ofiţer de pace al statului Ohio, în baza de date a Ohio Peace Officer Training Commission. Aceasta înseamnă că a fost certificat în urma unui program de pregătire şi angajat de forţele de ordine din Ohio. Actualmente nu este angajat de nicio structură din Ohio, ultimul său angajament, încheiat în decembrie 2015, fiind la Lawrence County Sherriff`s Office”, a comunicat Jill Del Greco, ofiţer de Relaţii Publice şi Comunicare de la Procuratura Statului Ohio, instituţie condusă de procurorul general Mike DeWine. 

 

După aceste explicații ”ajutorul de șeriful” a adus alte explicații. ”M-am retras din activitate şi vreau să ies la pensie. Aveam de gând să fac ceva pentru poliţiştii acestei ţări, să îi unesc, să schimb mentalităţi, dar am primit mai mult critici de la oameni care au spus că am fost paznic, că am insigna acoperită, că nu ştiu româneşte, că mă iau de femei sau mai ştiu eu ce. Acum, cu toate criticile astea, mi s-a făcut lehamite, deşi eu am discutat cu ei să îşi înregistreze şefii, să facă totul public ca să nu mai existe asemenea practici şi presiuni”, susţine Stoica.

Comentarii Facebook