Şeful Salvamont Cluj despre ACCIDENTUL AVIATIC: ISU a spus să nu mergem pentru că am ÎNCURCA

 

Şeful Salvamont Cluj, Gheroghe Frăţilă, a declarat că a sunat la ISU Alba pentru oferirea serviciilor în căutarea avionului prăbuşit, dar au fost refuzaţi. 

 

"Noi am fost alarmaţi ultimii. Am sunat la persoana de la ISU şi ni s-a spus că sunt suficienţi şi că am bloca drumul.

 

Este o percepţie la nivel naţional, că salvamontiştii nu sunt atât de importanţi. Salvamontul nu apare pe indexul de alarmare 112. Dacă se întâmplă o alarmare pe munte, noi nu suntem anunţaţi. Dacă se întâmplă incidente, Salvamontul nu este pe lista domnului prefect pentru alarmare", a declarat Frăţilă.

 

Acesta a spus că echipele de la salvamont ar fi avut echipamente speciale pentru a-i ajuta pe răniţi.

 

"Oamenii erau transportaţi în pături, pe tărgi improvizate. Noi avem echipament pentru transport, omologate. Aveam medic în echipă, pentru intervenţie.

 

Acţiunea a fost coordonată. Existau nişte persoane care coordonau. ISU împreună cu prefectul au coordonat acţiunea pe judeţul Cluj. Sunt chestii legale care se impun prin ordin de ministru", a mai spus Gheorghe Frăţilă. 

 

Şeful de formaţie din cadrul Salvamont Salvamont Cluj, Vasile Cipcigan, a declarat că cei de la Centrul de comandă din comuna Horea (judeţul Alba) au refuzat ajutorul lor.

 

Când am ajuns acolo, la Crucea Iancului, ni s-a spus că «s-au găsit» (răniţii - n.r.) în zona în care o bănuiam şi noi, ne-am îndreptat de urgenţă acolo. Când am ajuns în comuna Horea, ni s-a spus că nu au nevoie de noi. Le-am spus foarte clar, chiar eu am făcut inventarul echipamentului, aveam cinci maşini de teren şi aveam şapte tărgi la noi. Le-am spus foarte clar: «Domnule, avem şapte tărgi, avem saci de dormit, putem interveni», dar ne-au spus «Nu avem nevoie, cei de sus, aşa ni s-a spus. Cei de sus au spus că nu au nevoie de noi, cei de sus geografic vorbind, au spus că nu au nevoie de voi, se descurcă cu ce au». «Ok, mulţumim», am spus şi ne-am retras”, a spus Cipcigan.

Comentarii Facebook