Dupa ce a fost modernizata, singura scoala din cel mai mare cartier din Dej va fi desfiintata

Scoala nr. 4 din cartierul dejean Dealul Florilor urmeaza sa fie comasata cu Scoala "Avram Iancu" din centrul orasului. Peste 200 de copii mici, din clasele a I-a pana in a VIII-a, vor fi nevoiti sa mearga zilnic pana in centru la scoala.



Nemultumiti de aceasta decizie, parintii au facut un memoriu, semnat de 200 de persoane, pe care l-au trimis la Inspectoratul Judetean Scolar Cluj (ISJ).



"Nu se poate sa mute copiii dintr-o scoala recent renovata, cu miliarde de lei investiti, intr-o scoala din centru unde grupurile sanitare sunt in curte", a declarat pentru Stiri de Cluj .ro  Nadia Berar, sefa asociatiei parintilor.

In memoriu, parintii au subliniat ca desfiintarea scolii nr 4 nu are nicio justificare, in conditiile in care in cartierul Dealul Florilor locuieste o treime din populatia Dejului, efectivele de elevi sunt in crestere, iar scoala este dotata la stardarde europene.

 

Ordinul Ministerului Educatiei prevede ca scolile vor fi desfiintate dupa ce se va face o analiza privind: baza materiala, rezultatele elevilor, pregatirea personalului didactioc. Parintii sustin ca scoala nr 4 nu se incadreaza nicaieri si ca este anormal sa fie desfiintata.



Prin urmare, parintii au subliniat in memoriu ca:

- efectivele de elevi sunt in crestere
- analiza demografica arata un potential mare de scolari in anii care urmeaza
- scoala are local propriu in care functioneaza
- dotarile scolii sunt la standarde europene
- conditiile igienico sanitare sunt corespunzatoare
- scoala este dotata cu aparatura si tehnologie de ultima generatie
- spatiile de curs sunt mari,luminoase si corespund ca mc aer/elev
- cadrele didactice sunt, in proportie de 100%,calificate
- exista,in ultimul an scolar, rezultate de exceptie, nationale si internationale
- cursurile se desfasoara doar de dimineata
- este singura scoala in cartier

Situatia  desftiintarii scolii este cu atat mai de neinteles, spun parintii, in conditiile in care copiii invata acum dimineata, iar dupa ce vor fi resdistribuiti la alte scoli vor fi de dupa-amiaza.

"Efectivele de elevi de la Scoala cu clasele I-VIII Nr. 4 Dej urmeaza sa fie spulberate in alte scoli din municipiul Dej, desi acestea nu sunt in cea mai buna situatie. De exemplu, Scoala Avram Iancu Dej are cursuri post meridian ignorand Ordinul  MECT Nr.12239/2008 , nerespectandu-se odihna spatiilor de curs, Scoala Mihai Eminescu Dej functioneaza partial in spatii retrocedate pentru care primaria plateste chirie, iar Scoala cu clasele I-VIII Nr.1 Dej, pe langa faptul ca functioneaza in 2 schimburi dispune si de spatii improprii pentru desfasurarea cursurilor, in sensul ca sunt mici ,neaerisite si neluminate natural, cu grupuri sociale in curte", se mai arata in memoriu.

Inspectorul general Anca Hodorogea a declarat pentru Stiri de Cluj .ro ca "exista o legislatie potrivit careia scolile trebuie sa respecte un anumit numar de elevi. Scoala nr 4 din Dej, nu indeplineste acest lucru. E adevarat ca s-au facut modernizari, dar copiii nu au. Ei spun ca vor veni de acum incolo, dar asta e o probabilitate. Finantarea per elev nu le va asigura suficienti bani pentru a-si continua activitatea. Nu se pune problema sa nu poata fi comasata scoala pentru ca ar fi  pe vreun varf de munte si sa nu mai fie alte scoli in jur. Scoala cealalta e in municipiu si pot sa mearga pana acolo"


Partintii nu sunt multumiti de situatia creata si au cerut prin memoriu Inspectoratului Scolar Cluj sa reevalueze situatia pentru ca "elevii din cartierul Dealul Florilor,copiii nostri, sa nu fie condamnati sa faca naveta spre centrul orasului, sa nu faca cursuri post meridian, sa nu fie inchistati in spatii improprii, sa nu fie nevoiti sa foloseasca grupuri sociale in curte".







Comentarii Facebook