Comasarea scolilor din Cluj-Napoca pune copiii pe drumuri si reinfiinteaza orele de seara

Comasarea scolilor initiata de Inspectoratul Scolar Judetean Cluj (ISJ) starneste deja valuri. Profesorii si elevii de la scoala David Prodan, situata in zona fabricii Clujana, nu vor sa fie mutati in centrul orasului, la Liceul "George Baritiu", pentru ca tot programul le-ar fi dat peste cap. Copiii vor invata la Baritiu de dupa-masa si vor trebui sa faca 15 - 20 de minute pentru a ajunge la scoala

Directorul scolii David Prodan, Sebastian Rasinar, sustine ca totul a fost gandit din timp. "Au fost scoli precum Balcescu, Avram Iancu sau Agarbiceanu, care anul trecut au primit dreptul sa deschida mai multe clase intai decat aveau capacitatea. Sunt elevi care vor merge dupa-masa la cursuri pentru ca scolile nu mai au locuri, iar noua nu ne-au dat dreptul sa primim copii in prima clasa. Daca ne lasau sa facem acest lucru acum aveam destui elevi si comasarea nu se facea", a spus Rasinar.

Directorul scolii a declarat pentru Stiri de Cluj.ro ca "toata lumea de aici de la scoala este de acord sa apartinem de Baritiu juridic, dar sa ramane aici, macar in unul din cele doua corpuri de cladire. Copiii vor avea mult de suferit daca trebuie sa mearga alte trei statii cu troleibuzul 1 pana in centru, pentru a ajunge la scoala. Cei mai afectati vor fi cei mici, din clasele I - IV, ai caror parinti nu isi permit sa ii duca in fiecare zi la scoala, la Baritiu".

Directorul a incercat sa ii convinga pe cei de la ISJ Cluj sa pastreze elevii in actuala cladire, dar fara nici un succes. "Avem standardul de 200 de elevi pentru a fi mentinuti ca scoala, dar nu respectam costul standard pe elevi, asa ca nu ne permitem sa platim salariile profesorilor. Bine, nici o scoala din Cluj nu il respecta, pentru ca in baza legislatiei in vigoare, ar trebui sa ai 500 de elevi si clase cu 30 de copii pentru a putea functiona", a mai spus Sebastian Rasinar.

In urma comasarii, care va fi pusa in aplicare din septembrie, o parte dintre posturile de profesori de la scoala David Prodan, ar urma  sa fi edesfiintate, si nu va mai fi nevoie de personalul auxialiar. "Vom renunta la oamenii care se ocupa de intretinerea scolii, fochisti, oameni de serviciu, paznici, in jur de 9 posturi vor fi reduse. Nu stiu ce se va intampla cu scoala pentru ca aici avem 46 de sali de clasa, oare vor ramane goale, ce se va intampla cu ele?", se intreaba directorul Sebastian Rasinar.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Cluj au anuntat ca patru scoli din Cluj-Napoca urmeaza sa fie comasate pentru reducerea costurilor. In legatura cu problemele sesizate de conducerea scolii David Prodan, cei de la ISJ Cluj sustin ca provederile legii sunt clase si ca unitatile de invatamant care au putini elevi trebuie sa fie comasate pentru a reduce costurile.

Comentarii Facebook