SCANDAL la TVR! Sindicatele îl acuză pe Romeo Couți că e ”vataful” instituției

 

Sindicatele din cadrul Studioului Teritorial TVR Cluj s-au reunit într-o ședință cu membrii și l-au pus la zid pe directorul Romeo Couți, pe care îl acuză că folosește studioul în propriile interese, fără a se gândi la dezvoltare.

 

La finalul ședinței a fost realizat un proces verbal care a fost depus la secretariat și trimis și la TVR București. 

 

”Încheiat azi, 29.01.2015 cu ocazia şedinţei comune a membrilor Sindicatului TVR Cluj şi Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV – Filiala Cluj. La şedinţă au participat 54 de membri din cele două sindicate. Şedinţa a fost condusă de cei doi lideri de sindicat, ing. Florin Mureşan şef car tv şi Răzvan Bădescu regizor . Tema propusă a fost: analiza activităţii TVR Cluj, atât pe linie editorială cât şi pe linie de resurse umane. Enumerăm mai jos luările de cuvânt în ordine cronologică:

 

Domnul Bardocz Sandor, jurnalist tv senior a întrebat care este modalitatea de lucru în Comitetul Director al TVR Cluj şi dacă hotărârile care se iau sunt votate de membri acestuia. Liderii de sindicat au răspuns că nu s-au mai desfăşurat aceste şedinţe de mult timp şi că pe durata anului 2014 au fost rare.

 

Doamna Vig Emese jurnalist tv senior a întrebat de ce nu se afişează aceste procese verbale deoarece neafişarea lor creează o lipsă de transparenţă în activitatea C.D. A precizat că nu se pot face reportaje pentru TVR Cluj deoarece, pe de o parte nu sunt bani pentru deplasări, dar pe de altă parte, se cheltuie banii studioului pe proiecte mari care nu sunt în menirea noastră ca post regional. A mai precizat faptul că nu există nicio satisfacţie profesională pe linie editorială din lipsa unei strategii manageriale. Nu există nimic nou în programe.

 

Răzvan Bădescu a afirmat : “Constat cu tristeţe că suntem ultimii sau aproape ultimii la calitatea programelor studiourilor teritoriale, ne batem pentru ultimul sau penultimul loc”.

 

Doamna Emese a afirmat că se cheltuiesc 10.000 euro pentru o deplasare externă după care timp de un an de zile nu mai avem bani de producţii pentru programele noastre. S-au făcut mai multe deplasări în Republica Moldova, Ucraina şi Polonia. Ce căutăm noi, TVR Cluj, acolo? TVR Iaşi, nu se deplasează atât de des in Republica Moldova ca şi TVR Cluj. E adevărat că s-au obţinut finanţări, dar acestea se folosesc în mod necorespunzător, la bunul plac al conducerii pentru proiecte de interes personal.

 

Alin Gelmărean, jurnalist tv, a precizat faptul că a fost rugat, in toamnă, de domnul Romeo Couţi să depună un proiect pentru a continua seria de emisiuni “Artdelenisme”. Deşi a fost depus la termen, nu a primit niciun răspuns. I s-a comunicat ulterior că nu sunt bani pentru a realiza acest proiect. După câteva încercări nereuşite de a obţine finanţări din exterior, Alin Gelmărean s-a adresat canalului TVR 2 al SRTV, obţinând de acolo atât finanţare cât şi poziţie în grilă, începând cu data de 30 ianuarie 2015. Cu toate acestea, proiectul a fost blocat deoarece domnul director Romeo Couţi nu a vrut să semneze convenţia cu TVR 2, un asemenea caz fiind o premieră”; se arată în documentul citat, și afișat la sediul TVR Cluj.

 

Alin Gelmărean a mai dat ca exemplu emisiunea matinală pe care a început-o, în toamna anului 2014, dar care a fost anulată după o săptămână ”motivându-se că redactorii nu vor să muncească. Acest fapt se producea în condiţiile în care emisiunea nu beneficia de un buget alocat,de un buget, de o convenţie, situatie  întâlnită la toate productiile TVR Cluj”.

 

”Ovidiu Pop, jurnalist tv, a mai declarat că a realizat emisiunea matinală de două ore timp de un an de zile, împreună cu Alin Gelmărean, dar deseori directorul Romeo Couţi le reproşa că e o emisiune slabă, fără să prezinte argumente. Bugetul alocat acestei emisiuni era de zero lei si a dispărut complet din grila de programedupă ce ei dou nu au mai făcut-o”, potrivit procesului verbal.  

 

Bardocz Sandor, jurnalist tv senior, a solicitat conducerii TVR Cluj să citească plaul managerial, dar ”nu i-a fost arătat niciodată”. Bardocz a mai precizat că TVR Cluj a fost primul în ceea ce priveşte premiile obţinute pentru anumite producţii TV, ani la rând, dar în prezent, ”TVR Cluj parcă nici nu mai există, în comparaţie cu celelalte studiouri teritoriale.” Bardocz Sandor a mai declarat că toate acestea însumate la un loc, creează o lipsă de satisfacţie profesională. 

 

Ovidiu Pop, jurnalist tv, unul dintre cei care a lucrat la cunoscuta emisiune Garantat 100% în perioada în care difuza reportaje, a descris modul în care de doi ani trăieşte un adevărat coşmar al carierei sale. ”Pe de o parte i s-au cerut proiecte de emisiuni, dar pe de altă parte, acestea îi sunt respinse pe motiv că nu există fonduri pentru ele sau că proiectul copiază o altă emisiune. A precizat faptul că a conceput proiectele în baza anumitor cerinţe dar nu există fluxuri de producţie, nu se cunoaşte strategia (modul de lucru), cuvintele sale au fost ”singura senzaţie pe care o trăiesc este aceea de pierdere foarte mare”, se arată în procesul verbal al ședinței

 

Vig Emese, jurnalist tv senior, a menționat faptul că se doreşte crearea unei dezbinări între angajaţi şi că ”avem de 12 ani acelasi director, un manager trebuie sa poata sa vina cu idei noi, al nostru nu le are si suntem in situatia in care un profesor sapă şantul si lacătuşul ii spune cum s-o faca”.

 

Cristian Mureşanu, jurnalist tv, cunoscut pentru emisiunea “Ştiinţă şi Cunoaştere” se simte batjocorit. ”În anul 2014 a avut parte de cea mai mare lipsă de sprijin moral şi editorial din partea conducerii, din ultimii peste 25 ani de când este angajat şi a avut cele mai multe conflicte cu directorul Romeo Couţi. Acesta l-a obligat să dea în reluare emisiuni, pe o durată mare de timp, fapt care ar fi avut consecinţe iremediabile asupra audienţei emisiunii sale “Ştiinţă şi Cunoaştere” dar a refuzat să se supună ordinului. La descoperirea acestei fapte s-a produs un conflict de lungă durată între el şi directorul Romeo Couţi. Cristian Mureşanu a argumentat volumul imens de muncă necesar realizării emisiunilor, de unul singur filmează şi montează la nivel profesionist, face traduceri şi subtitrări cu grad ridicat de dificultate, obţine drepturi de autor din partea unor producători din străinătate şi lucrează cu aparatură personală. El se simte cel mai desconsiderat redactor din TVR Cluj şi a început demersurile de a-şi căuta un alt loc de muncă unde să simtă că este apreciat. A dovedit că a ridicat audienţa şi prestigiul TVR Cluj prin intermediul emisiunii sale, gestionează de peste 10 ani raportul lunar de fişe F1, F2 pentru toate emisiunile TVR Cluj dar, citam cuvintele sale: “TVR Cluj nu are nevoie de mine si în ciuda faptului că am primit, pe internet, până în prezent un volum de peste 200 pagini de aprecieri de la telespectatori,  mă văd nevoit să părăsesc această instituţie”.

 

Răzvan Bădescu, liderul Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV – Filiala Cluj, a adăugat: “Redactorul şef (n.red. Adrian Rozenberg) nu ştie ce face. Este de neînţeles faptul că de Crăciun, TVR Cluj nu a avut o emisiune dedicată acestei sărbători şi nici macar  bradul de Crăciun. 

 

S-a mai menționat că TVR Cluj nu mai trasmite nicio competiție sportivă: ”Cristina Popa,regizor, a atenţionat asupra faptului că TVR Cluj a pierdut transmisiunile sportive şi sportul în totalitate. Nu mai există nicio transmisiune sportivă. Miruna Pop, jurnalist tv, a completat ideea spunand că alte studiouri teritoriale precum Timişoara, Iaşi şi Craiova, au în continuare transmisiuni sportive”. 

 

Nicoleta Moldovan, jurnalist tv a, spus că: “La noi eşti desconsiderat zilnic,… la redacţia ştiri ni se spune zilnic că suntem de tot kkt-ul”.

 

Vasilea Hotea, jurnalist tv, a mai sesizat o situatie inadmisibila din punctul sau de vedere şi anume că în prezent se şterg arhivele mai vechi ale redacţiei de ştiri, din luna decembrie 2014, pentru a se putea înregistra ştirile de dată recentă. A cerut conducerii achiziţionarea unui hard disk dar a primit acelaşi veşnic răspuns cum că nu sunt bani.

 

TVR Cluj a pierdut emisiuni precum ”Ce vor plantele”, ”Esenţial la TVR Cluj”, și ar putea pierde emisiunea de folclor “Vine Cluju pe la noi” realizată de Sergiu Vitalian Vaida, considerată emisiune de referinţă. 

 

Inginerul Mădălin Popa a subliniat o altă situație anormală: ”Utilizarea incorectă a anumitor resurse umane prin aceea că acelaşi moderator, Sebesi Karen, apare la emisiuni 5 zile pe săptămână, în timp ce alţi redactori nu apar deloc, punându-şi întrebarea: “unde sunt restul redactorilor din totalul de 30, pe care îi avem în prezent ?”.

 

”Deoarece cunoaşte toate emisiunile pe care le-a montat, Miklos Sandor a precizat faptul că TVR Cluj nu îşi respectă menirea sa legată de Transilvania. Se realizează proiecte precum “Jurnalist în România” în colaborare cu Republica Moldova, în defavoarea prezentării unor evenimente din zona Transilvaniei, doar la  minorităţi calitatea programelor se menţine constantă cu aceleasi resurse”, a afirmat editorul de montaj Miklos Sandor.

 

Reporterul TVR Cluj, Vasile Hotea, a precizat că ”problemele vin de la directorul Romeo Couţi care confunda funcţia de manager cu cea de vătaf”. 

 

Liderul sindicatului Răzvan Bădescu a pus punctul pe i, spunând că ”directorul vrea să provoace debandadă iar redactorul şef este total depăşit de situaţie”.

 

Așteptăm poziția în scris a conducerii TVR Cluj.

 

Comentarii Facebook