Scandal la Centrul de vârstnici de la Luna. CJ Cluj: Viața a 89 de pensionari pusă în pericol

 

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Cluj acuză managementul defectuos de la DGASPC, care pune în pericol viața vârstnicilor și a angajaților.

 

În urma unor suspiciuni de toxiinfecție alimentară la Centrul de Îngrijire și Asistență Luna de Jos, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj și ai Direcției Sanitar Veterinare a județului Cluj au efectuat pe parcursul lunii aprilie 2017 mai multe controale la acest centru.

 

În urma finalizării analizelor de laborator s-a constatat nerespectarea regulilor de igienă, motiv pentru care s-a dispus sancționarea contravențională a DGASPC Cluj pentru încălcarea acestor reguli cu suma de 10.000 lei, suspendarea temporară a activității în blocul alimentar și examinarea personalului unității, anunță reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

 

Cei 89 de vârstnici au fost puși în pericol pentru că nu au fost prioritizate corespunzător investițiile, astfel încât să fie asigurate condițiile minimale de igienă pentru beneficiari și angajați.

 

O asemenea stare de fapt a lucrurilor care nu corespunde standardelor minime de igienă s-a produs, cu siguranță, în timp, ceea ce denotă lipsa măsurilor manageriale, respectiv un management defectuos în ultimii ani.

 

Deși echipa tehnică a început, în regie proprie, dezinfectarea și igienizarea blocului alimentar cu substanțele indicate de DSP și DSV Cluj, directorul instituției a dat ordin de stopare a lucrărilor.

 

Pe de altă parte, acesta a început o procedură de achiziție de lungă durată care să îi arate cum are de zugrăvit, procedură prin care să se mai scurgă niște bani publici către firme de casă, întârziind astfel igienizarea spațiului, care nu e finalizată nici în ziua de azi, punând astfel în pericol viața atât a celor 89 de vârstnici cât și a personalului angajat al instituției.

 

Aceste situații au fost constatate și la cel de-al treilea control efectuat de către cele două instituții. În acest sens, Consiliului Județean Cluj a solicitat în mod expres urgentarea implementării de către D.G.A.S.P.C Cluj a măsurilor dispuse de către organele de control, respectiv cele ale Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj și ale Direcției Sanitar Veterinare a județului Cluj”, susțin reprezentanții instituției.

 

Acuzațiile sunt că a fost pusă ”în pericol atât viața celor 89 de beneficiari, persoane cu grad ridicat de risc din cauza vârstei, cât și a angajaților centrului, precum și realizarea de prejudicii prin ridicarea costului cu hrana și prin lipsa igienizării, dar, nu în ultimul rând, pentru faptul că amenzile instituționale se suportă de la bugetul județului”. Pentru toate acestea, Consiliul Județean Cluj va formula și plângere penală pentru nerespectarea procedurilor legale și stoparea cu rea credință a implementării deciziilor organelor de control.

Comentarii Facebook