Salina Turda are efect terapeutic! Specialistii au demonstrat acest lucru pe soricei imbolnaviti intentionat


Cei 19 soricei folositi la salina Turda pentru a testa efectul terapeutic al minelor de sare s-au vindecat. Animalele au fost imbolnavite cu un virus care afecteaza sistemul repirator, dar dupa ce au stat trei saptamani in salina s-au vindecat.

"19 animale care sunt aduse pentru experiment, soareci crescuti si imbolnaviti indus. Deci nu au un virus nu au altceva care sa se imbolnaveasca populatia care vine. Ii tinem doar aici inauntru pentru tratament", a declarat Camelia Marincean, asistent medical generalist de la Salina Turda, citata de protv.

Soriceii au fost coborati in minele de sare si supusi unei cure cu aer salin cate cinci ore pe zi. Rezultatele venite de la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din Bucuresti (INRMFB) au demonstrat ca animalele s-au vindecat in urma tratamentului.

"S-a demonstrat astfel ca se regleaza unii parametri ai sistemului imunitar, scade sensibilitatrea organismului la antigeni, normalizeaza tractul sistemului respirator, caile respiratorii", a declarat Gheorghe Simionca, seful INRMFB Bucuresti.

Testele facute la salina Turda urmeaza sa fie publicate si pentru ca minele sa intre in circuitul balnear al Ministerului Muncii mai trebuie facute teste si pe subiecti umani.

30 de voluntari vor fi alesi pe baza recomandarilor facute de medicii de familie si vor face gratuit o cura cu aer salin, iar rezultatele vor fi analizate de specialisti.

Salina Turda a fost modernizata intr-un proiect Phare in valoare de 6 milioane de euro. Salina are o adancime de 112 metri, dispune acum de o baza de tratament, amfiteatru pentru concerte, teren de minigolf, pista de bowling, loc de joaca pentru copii si debarcader. Asa ca cei care vor, pot sa incerce si o plimbare cu barca.

Dupa finalizarea studiunui de microclimat, conducerea Salinei spera sa continue investitiile sa construiasca un hotel pentru a putea gazdui pacientii care vor veni la Turda la tratament.

Comentarii Facebook