Robotul umanoid Nao va trata la Cluj opt copii cu autism VEZI FOTO


Un robot adus din Franta va fi folosit la Centrul de Autism Transilvania (CAT) pentru tratarea unui numar de opt copii care sufera de tulburari de autism.

Robotul are 60 de centimetri inaltime si cantareste 4,3 kilograme. Pentru a se deplasa si orienta, Nao foloseste doua camere amplasate in locul ochilor.

Robotul umanoid, Nao, a fost adus din Franta la Catedra de Psihologie a UBB Cluj si ii va ajuta pe copiii cu autism sa isi dezvolte abilitatile de imitare.

"Am adus din Franta robotul Nao, care are o forma umanoida, cu ajutorul caruia vom testa opt copii care sufera de tulburari de autism de la CAT. Cercetarea vizeaza copiii cu autism cu o capacitate redusa de a detecta faptul ca sunt imitati de catre o alta persoana. Studiul testeaza reactia copiilor cu autism atunci cand sunt imitati de un agent non-uman, cum e Nao, si speram sa identificam metode care sa le dezvolte abilitatile de imitare", a spus seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB), Daniel David.

Specialistii sustin ca este foarte important ca robotii sa fie folositi in terapia copiilor cu autism, deoarece sunt perceputi ca fiind mai de incredere. 

Robotul Nao provine de la Scoala Nationala Superioara de Tehnica Avansata din Paris si a fost dezvoltat de compania franceza Aldebaran Robotics din 2005.

La nivel mondial sunt 300 astfel de roboti, iar Nao va sta la Cluj Napoca doua saptamani si va trata copii cu varste cuprinse intre doi si sase ani.

 

Vezi si...

Robotul Probo a fost prezentat copiiilor cu autism din Cluj Napoca! Ii va ajuta sa isi amelioreze boala - VIDEO

Comentarii Facebook