Robotul Da Vinci a salvat la Cluj 80 de vieti! Operatiile au fost facute la Spitalul Municipal Cluj Napoca


Robotul Da Vinci a salvat la Cluj 80 de vieti. Operatiile au fost facute la Spitalul Municipal Cluj Napoca pe parcursul ultimului an.

In total, in Romania cu ajutorul robotului au fost efectuate 580 de interventii chirurgicale, in Bucuresti si Cluj Napoca.

"Chirurgia robotica este in plina dezvoltare in toată lumea. In Romania a inceput cu niste centre pilot, iar dezvoltarea trebuie să fie graduală. Ea depinde de un anumit buget", a declarat profesorul Irinel Popescu, la Simpozionul de Tehnologii Avansate in Medicina (STAM 2010).

Toate aceste interventii sunt finantate de Ministerul Sanatatii, prin Programul National de Sanatate, si costa aproximati 2.000 de euro fiecare.

"Robotii cei mai performanti, de ultima generatie, pe care ii are si Spitalul Municipal, sunt prevazuti cu doua console. Pot opera doi medici, sau doar unul, in timp ce secundul urmareste manevrele profesorului. Aducerea lor a fost o binecuvantare si suntem foarte multumiti. Le-am aratat si studentilor care au urmarit transmisiuni 3D din blocul operator, iar 30-35 de cursanti au urmarit imaginile", a declarat directorul Spitalului Municipal Cluj Napoca, doctorul Nicolae Constantea.

Robotul Da Vinci a fost folosit atat pentru operatiile de transplant renal, dar si pentru interventii chirurgicale de prostata, tumori veziculare sau de pancreas.

Comentarii Facebook