Rinichii unei fetite de 8 ani salveaza viata unui tanar de 30 de ani la Cluj! Operatia este facuta de profesorul Mihai Lucan


Un transplant de rinichi extrem de rar este efectuat la aceasta ora de echipa profesorului Mihai Lucan, de la Instititul de Urologie si Transplant Renal Cluj. O fetita aflata in moarte cerebrala salveaza viata unui tanar de 30 de ani.

"Nu ma pot opri sa multumesc familiei copilului care in momentele acestea de durere extraordinara au reusit sa treaca peste durerea lor in incercarea de a ajuta alti oameni", a afirmat Mihai Lucan.

Cunoscutul chirurg a spus ca cei doi rinichi care vor fi transplantati tanarului si vor suplini functia unuia singur.

"Este vorba de un pacient cu insuficienta renala cronica decompensata care este in hemodializa de doi ani. Ceea ce este particular si intr-un fel spectaculos este ca amandoi rinichii merg la un singur primitor, deoarece donatorul, respectiv fetita care a decedat, are o masa corporala mica, iar rinichii sunt de dimensiuni mici si daca i-am fi transplantat separat nu am fi reusit sa ducem la bun sfarsit intentia de a vindeca pacientul", a precizat Mihai Lucan.

Cele doua organe vor fi plasate in fosa iliaca dreapta, iar pacientul va trai probabil toata viata cu patru rinichi.

Mihai Lucan a mai spus ca fetita de opt ani avea o grupa sanguina rara, AB IV, si numai tanarul de 30 de ani a fost compatibil pentru transplant. Rinichii au fost prelevati de medicii din Targu Mures si au fost trimisi marti la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj.


Citeste si...

Rinichii unui timisorean salveaza doua vieti la Cluj! Operatiile vor fi facute astazi

Rinichi prelevati in Timisoara si Oradea, transplantati la Institutul de Urologie din Cluj!

Comentarii Facebook