Acum 20 de ani, Timisoara era primul oras liber! - VIDEO

 

Timisorenii au fost primii romani liberi in decembrie 1989. In urma cu 20 de ani, revolutionarii au patruns in Consiliul Judetean Timis al PCR si reprezentantii acestora s-au intalnit cu prim ministrul Constantin Dascalescu.

 

Ei i-au cerut liderului comunist sa ii elibereze pe cei 700 de timisoreni arestati pana atunci. Dascalescu le-a indeplinit cererea, si a primit din partea revolutionarilor o lista cu solicitari, pe care trebuia sa o inmaneze personal dictatorului Nicolae Ceausescu.

 

Liderii revolutionarilor le-au vorbit oamenilor din balconul Consiliului Judetean Timis. Evenimentele au fost filmare si stau marturie pentru evenimentele din urma cu 20 de ani.Ei le-au transmis sa nu recurga la violenta, deoarece masinile cu militari sunt in spatele cladirii si pot interveni in orice moment.

 

O parte dintre revolutionari au pornit spre centrul orasului si s-au oprit la Opera, au ocupat-o si multimea a inceput sa se mute de la Consiliului Judetean in Piata Operei. Acolo a fost fondat primul partid anti-comunist, Frontul democrat Roman.

 

Spre seara, militarii adunati in centrul orasului pentru a reprima revolta au fraternizat cu multimea. Vestea ca revolutia de la Timisoara a iinvins s-a raspandit repede in orasele importante ale tarii: Cluj-Napoca, Brasov, Bucuresti sau Iasi.

Comentarii Facebook