In 19 decembrie 1989, oamenii nu isi primiseara salariile si nu aveau caldura

 

Liderii comunisti se temeau in urma cu 20 de ani de furia maselor, care "nu si-au primit salariile, nu erau aprovizionati cu alimente si nu aveau caldura". Seful Securitatii de la acea vreme credea intr-o "interventie" a sovieticilor.

 

Colonelul Ionita Nicolae i-a informat intr-o sedinta pe mai "marii" comunisti, in dimineata zilei de 19 decembrie, ca exista "o afluenta neobisnuita de cetateni maghiari si sovietici in autoturisme care veneau de la Timisoara".

In dosarul Revolutiei de la Cluj, generalul Ioan Serbanoiu, fost sef al Inspectoratului Judetean Cluj al Ministerului de Interne, declara ca la aceeasi sedinta "colonelul Ionita Nicolae (n.r. seful Securitatii din 1989) a informat despre nemultumirea populatiei inclusiv in mediul rural, populatia sateasca membri CAP nu-si primisera inca drepturile cuvenite. Eu personal cat si Ionita am fost infomat ca exista o afluenta neobisnuita de cetateni maghiari si sovietici in autoturisme, de regula barbati, care veneau de la Timisoara. Mi-am exprimat ingrijorarea fara de aceasta situatie. Ne-am asteptat mai putin la o revolta de masa si mai mult la o interventie a unor forte straine, pe baza unor acte de diversiune, pe care le-ar fi putut desfasura in interior reprezentantii acestor forte".

La sedinta din dimineata zilei de 19 decembrie, de la ora 9.00, convocata de prim-secretarul Ioachim Moga au mai asistat si Constantin Nicolae, fost presedinte al Colegiului Central de Partid si membru al CPEx al PCR, gen. Ioan Serbanoiu, col. Ionita Nicolae, seful Securitatii, si col. Rusu Stoian, seful Inspectoratului Judetean de Militie.

De la intalnire a lipsit generalul Iulian Topliceanu, comandantul Armatei IV. In dosarul Revolutiei de la Cluj, Topliceanu declara ca la "orele 15.30 a fost o interventie telefonica a lui Ioachim Moga, care m-a informat despre o pretinsa manifestatie a studentilor si a solicitat sa intervina armata. Nu i s-a dat curs acestei cereri. In noaptea de 19 spre 20 decembrie 1989, catre orele 1.00 ministerul Apararii Nationale m-a informat telefonic care este situatia in marile unitati si unitatile armatei si mi-a comunicat ca pe 20.10.1989, generalul locotenent Ilie Ceausescu (n.r. fratele dicatotorului) urmeza sa vina cu un avion in garnizoana Arad, Oradea si Cluj-Napoca".

Intre timp la Cluj s-a luat decizia ca doua subunitati sa actioneze in oras pentru a calma spiritele, in cazul in care ar aparea probleme. "Aceste doua subunitati din ordinul comandantului de unitate Mr. Burtea Valeriu (n.r. UM 01215 Floresti) erau cu munitia asupra lor si in masura sa actioneze imediat la ordin", povesteste in dosarul Revolutiei, mr. Cocan Ioan Laurentiu.

Cele doua subunitati si-au luat rolul in serios si in 19  decembrie un ARO al unitatii din Floresti a pornit in recunoasterea zonelor cu probleme, unde oamenii s-ar putea strange, pentru ca armata sa poata interveni cat mai eficienta. 

Comentarii Facebook